Als lerares en moeder van drie, heeft Amber Leventry zo haar vuistregels over het praten met kinderen, schrijft ze op ScaryMommy. Die leveren een ijzersterke band op, zowel met haar eigen kinderen als met haar leerlingen.
Lees verder onder de advertentie
Hoe gek je soms ook wordt van het geklets; kinderen hebben een hoop zinnigs te zeggen. Als ze zich maar voor je openstellen, doordat je op het juiste niveau met ze praat, aldus Amber. Ze geeft daarom 7 tips.
Spreek nooit neerbuigend. ‘Een gek stemmetje opzetten of denigrerend doen tegen een kind is net zoiets als je tante die harder praat tegen een iemand die haar taal niet spreekt’, volgens Amber. Het is nogal beledigend voor een kind wanneer je uitgaat van gebrek aan intelligentie, vindt ze. ‘Natuurlijk mag je simpele taal gebruiken en dingen uitleggen, maar praat wel tegen hem als een gelijke.’ Zoals je tegen een vriendin zou doen. ‘Goed voor zijn vocabulaire én wereldbeeld.’
Ga fysiek op zijn niveau zitten. Wel zo handig voor het oogcontact en – minstens zo belangrijk – de connectie, vindt Amber. Letterlijk op je hurken, dus. ‘Hoe zou jij het vinden wanneer iemand altijd maar letterlijk op je neerkijkt terwijl hij met je praat?’
Vraag hoe het kind genoemd wil worden. Moeten kinderen altijd heel hard om lachen, volgens Amber. ‘Meestal zeggen ze gewoon: “Mijn naam, natuurlijk!” Maar soms geven ze een bijnaam. Of ze verzinnen er één.’ Vervolgens gebruikt ze ook echt alleen die naam. Overigens vermijdt ze gender-gebonden benamingen; ze houdt zich liever aan een algemeen ‘kinderen’, ‘leerlingen’ of ‘vrienden’.
Doe gek. ‘Want kinderen hebben humor en hun fantasie kent geen grenzen. Het zijn vrije denkers en het gros van hun verhalen houdt het midden tussen leugentjes en fantasie, maar dat mag je stimuleren’, vindt Amber.
Geef dus aandacht aan de willekeurige verhalen. Zoals die keer dat een leerling haar vertelde over hoe een eend struikelde terwijl hij een pak melk uit de koelkast wilde halen, Amber er uitgebreid op in ging, en ze het meest hilarische gesprek ooit voerden. Of haar dochter, die zei: “Als ik doodga, wil ik dat op mijn grafsteen staat: Hier ligt de beste schetenlater ter wereld.” Waarop Amber antwoordde: “Maar wat nou als iemand anders dat er ook al op heeft staan?” Vecht dat maar eens uit, daarna.
Leef je in en stel je kwetsbaar op. ‘Weet je nog hoe je zelf vroeger dacht dat niemand je begreep?’, vraagt Amber. ‘Je hoeft niet alle problemen van je kind op te lossen, of ze op jezelf te betrekken, maar door je van je kwetsbare kant te laten zien, kun je wel steun bieden.’ Help hem in kaart te brengen waarom hij zich precies zo bang of verdrietig voelt, en leg uit dat iedereen zich weleens zo voelt – ook jij.
Speel. De allerbeste manier om echt contact te krijgen met kinderen, volgens Amber. Vertelt jouw kind niet stiekem ook het meest wanneer jullie samen Lego bouwen?
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.