Zonkracht: hoelang mag een kind spelen als het buiten lekker weer is?

knappe ouders dochter Beeld: Getty Images
Redactie Kek Mama
Redactie Kek Mama
Leestijd: 4 minuten

De zon schijnt volop en je kind is lekker buiten aan het spelen. Maar hoelang mag je kind eigenlijk onbeschermd in de zon? Dat en meer feiten over de zonkracht lees je hier.

Lees verder onder de advertentie

Wat is zonkracht?

De zonkracht is een getal dat aangeeft hoeveel ultraviolette straling (UV-straling) in het zonlicht de aarde bereikt. Je noemt de zonkracht dus ook wel de UV-index. Deze kan in Nederland variëren van 1, zeer weinig UV-straling, tot 8: de maximale hoeveelheid. In andere landen, die bijvoorbeeld dichtbij de evenaar liggen, kan het zelfs nog hoger zijn, zoals 10 of zelfs 12.

Lees verder onder de advertentie

Staat de zon hoger aan de hemel, dan neemt de UV-straling toe. Ook varieert het per seizoen – het spreekt voor zich dat de zon in de zomer krachtiger is. Vooral tussen twaalf en drie uur ’s middags moet je goed opletten: de kans dat je kind dan verbrandt, is het grootst. Je zou misschien denken dat de warmte er ook mee te maken heeft, maar dat is niet zo. Op een koele zomerdag kan de zonkracht even sterk zijn of zelfs sterker dan wanneer het warm is.

UV-index

De UV-index wordt ingedeeld in 5 categorieën:

  • 1-2                         vrijwel geen zonkracht
  • 3-4                         zwakke zonkracht
  • 5-6                         matige zonkracht, huid verbrandt gemakkelijk
  • 7-8                         sterke zonkracht, huid verbrandt snel
  • 9-10 en hoger      zeer sterke zonkracht, huid verbrandt zeer snel

Lees ook – Zo bescherm je jouw kind tegen de zon > 

Lees verder onder de advertentie

Hoelang in de zon?

Wil je weten hoelang je kind onbeschermd veilig in de zon kan spelen, dan is dat heel handig te berekenen. Daarvoor moet je de zonkracht weten en de huidwaarde van je kind. Die laatste is als volgt bepaald:

Lees verder onder de advertentie

– 60:               iemand die zeer snel verbrandt + kinderen tot 10 jaar
– 100:             iemand die snel verbrandt
– 200:             iemand die zelden verbrandt
– 300:             iemand die nooit verbrandt

Bij (jonge) kinderen kun je dus altijd huidtype 60 aanhouden. Je rekent als volgt: deel het getal van de huidwaarde door de zonkracht. Is de zonkracht bijvoorbeeld 7, dan deel je 60 door 7: je kind mag maximaal zo’n 8 minuten onbeschermd in de zon.

Lees verder onder de advertentie

Goed smeren

Als de huid van je kind verbrandt, kan dat gevolgen hebben. Zo kunnen er allergische reacties ontstaan en kan zijn afweer vermindert zijn. Ook ontsteking van het hoornvlies kan optreden. Gebeurt het vaak dat je kind verbrandt, dan zijn er ook nadelige gevolgen op de lange termijn. Zo kunnen er pigmentvlekken ontstaan, oogletsel en is er kans op huidkanker.

Lees verder onder de advertentie

Om te voorkomen dat je kind verbrandt, is het belangrijk om hem goed in te smeren met zonnebrand. Gebruik het liefst een factor van 50, maar in elk geval van 30. Smeer je kind ook altijd opnieuw in als hij in het water is geweest. Om zijn ogen te beschermen is het ook belangrijk om je kind een goede zonnebril te laten dragen.

Bron: KNMI & Weer Online

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief 

Meest bekeken