Terwijl kinderen in het zuiden al zomervakantie vieren, hebben veel basisscholen nog geen vaste leerkrachten gevonden voor het nieuwe jaar: ze komen er zo’n 3500 tekort, blijkt uit onderzoek van DUO Onderwijsonderzoek.
Lees verder onder de advertentie
Het tekort is hiermee vijf procent gegroeid ten opzichte van het voorgaande schooljaar.
Onbevoegden voor de klas
Veel openstaande vacatures worden weliswaar de komende weken vervuld, toch geven de 300 ondervraagde schoolbesturen alsnog aan steeds moeilijker nieuwe leerkrachten te kunnen vinden. Zo verwachten ze voor 1400 vacatures helemaal geen leraren te kunnen vinden. Eén op de vier schoolbesturen met tekorten geeft zelfs aan noodgedwongen onbevoegden voor de klas te zetten.
Daarnaast is er een tekort aan schoolleiders en onderwijsondersteuners. “We missen nog 300 schoolleiders voor het nieuwe schooljaar, dat betekent dat een op de twintig basisscholen geen directeur heeft na de zomervakantie”, zegt Rinda den Besten van de PO-Raad tegen BNR. “Het gevolg: klassen moeten worden samengevoegd, kinderen naar huis gestuurd en er komen onbevoegden voor de klas staan. De kwaliteit van het onderwijs staat hierdoor onder druk, terwijl de werkdruk toeneemt.”
Lees verder onder de advertentie
‘Rustig bekijken’
Verantwoordelijk minister Arie Slob zegt naar aanleiding van deze berichtgeving ‘eens rustig te gaan bekijken’ wat het onderwijs van hem vraagt. Daar heeft hij nog even de tijd voor, want ‘Prinsjesdag is het moment waarop we gaan aangeven wat we gaan doen in dat jaar’.
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?
Daniel (38) dacht dat hij het allemaal voor elkaar had: een lieve vrouw, een zoontje van vier en pas een tweede kindje erbij. Maar waar het gezin op het eerste gezicht compleet leek, begon het van binnen langzaam uit elkaar te vallen.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.