Wetenschappelijk bewezen: één op de drie kinderen stelt zijn of haar moeder minstens honderd(!) vragen per dag. Er zijn zelfs kinderen met een uitschieter tot tweehonderd vragen.
Lees verder onder de advertentie
Dit blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Factsnapp.
‘Wat eten we?!’
‘Mama, wat eten we?’, krijgen de meeste moeders te horen: zo’n 29 procent. ‘Mama, wat is….?’ staat op plek twee met 10 procent. Gevolgd door ‘Mama, mag ik een snoepje?’, ‘Mama, mag ik gamen/tv kijken?’, ‘Mama, waar zijn mijn sportkleren?’ en ‘Mama, mag ik op de iPad/mobiele telefoon?’ Grappig feitje: bij kinderen tot en met 12 jaar is de vraag ‘Mama, wat is …?’ het populairst, terwijl tieners meer geïnteresseerd zijn in wat er op het menu staat.
Vooral aan de eettafel (tijdens het ontbijt of avondeten) barst het vragenvuur los, blijkt uit de resultaten. Maar ook tijdens een ritje in de auto, het voorlezen en naar bed brengen worden er volop vragen gesteld. Bijna alle ondervraagde moeders (89 procent) zeggen dat hun kind met vragen als eerste naar hen toe komen; slechts 5 procent van de kinderen gaat eerst naar hun vader. Moeders geven aan dat het geslacht van het kind niet uitmaakt: meisjes en jongens stellen evenveel vragen.
Lees verder onder de advertentie
In de nieuwe campagne van Kinderfonds MAMAS staan #mamavragen centraal. Kinderfonds MAMAS vraagt daarmee aandacht voor de drie miljoen meest kwetsbare kinderen in Zuid-Afrika die geen antwoord krijgen op hun vragen, omdat zij vaak geen ouders hebben om op terug te vallen. Gelukkig zijn er de 2.000 lokale MAMAS, die 50.000 kinderen antwoorden geven op alle vragen die gesteld worden. De MAMAS geven kinderen dagelijks eten, scholing, medische zorg en liefdevolle aandacht. Samen vormen zij een Beweging van Hoop die Zuid-Afrika van onderaf verandert.
Ruzie met je partner, het overkomt de beste. Of het nu gaat om een niet-opgeruimde sok, een ruzie om een vuilniszak of de thermostaat die op de verkeerde stand staat, kleine irritaties kunnen zomaar escaleren. Dat weet Valerie (26) als geen ander.
Wie jarig is, trakteert! Als moeder wil je natuurlijk iets leuks bedenken zonder dat je urenlang in de keuken hoeft te staan. Dat dacht ook Bibi Breijman, die voor de verjaardag van dochter Teddy een lekkere en supersnelle traktatie in elkaar flanste.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (7 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: hoe een zieke peuter zorgt voor het terugschieten in vaste rolpatronen.
Een nieuw jaar, een nieuw bedrag voor de kinderbijslag. Dat is fijn om te weten, want elke euro helpt als je kinderen sneller groeien dan je portemonnee kan bijhouden. Dit zijn de bedragen voor 2025.
Gender disappointment: het is een taboe, maar het komt wel regelmatig voor. Soms heb je al van jongs af aan een bepaald beeld van je gezin in je hoofd, soms heb je gewoon voorkeur voor een geslacht. Het overkwam Cynthia, die gewoon eigenlijk haar gezin altijd voor zich zag met een zoon en een dochter.