Je bent natuurlijk voorzichtig tijdens je zwangerschap, maar het kan voorkomen dat je toch struikelt of een traptrede mist. Moet je als je valt meteen je verloskundige bellen en kan het kwaad voor je baby? Wij leggen het je uit.
Lees verder onder de advertentie
Het is logisch dat je bezorgd bent als je zwanger bent. Groeit je baby wel goed en merkt hij er iets van als ik per ongeluk met mijn zwangere buik tegen de tafel stoot?
Lees verder onder de advertentie
Je let ook goed op waar je loopt, want je wil natuurlijk niet vallen – laat staan op je buik. Sommige vrouwen hebben tijdens hun zwangerschap last van duizeligheid en dat vergroot de kans op een val.
Of een val nare gevolgen heeft voor je baby, ligt eraan hoe ver je in je zwangerschap zit. Een overzicht:
Het eerste trimester
Tot de twaalfde week is je baby nog zo klein, dat hij achter je schaambot zit. Er kan dan dus weinig met hem gebeuren. Het vruchtwater dat om je kleine heen zit, zorgt bovendien voor een veilige buffer. Geen paniek dus, als je iets te enthousiast van de trap huppelt of je buik – die nog niet te zien is – ergens tegenaan stoot.
In het tweede trimester maakt je baby een flinke groeispurt. Je buikje wordt zichtbaar en op een gegeven moment voel je de kleine voor het eerst bewegen. Als je nu valt of een harde stoot of trap op je buik hebt gekregen, bel dan altijd je verloskundige – ook ’s nachts. Doe dat zeker als je je baby daarna niet meer voelt bewegen.
Lees verder onder de advertentie
Wat kan je verloskundige doen?
Allereerst is je verloskundige er om te controleren of je baby na jouw val nog in orde is. Je buik kan met de hand worden onderzocht en er kan een echo worden gemaakt. Ook wordt er geluisterd naar het hartje van de baby. Gaat het om een ernstige val of stoot, dan kan er bloed geprikt worden om na te gaan of er door de klap geen bloed van jezelf bij je kind terecht is gekomen.
Lees verder onder de advertentie
Pijnstillers
Let op met het gebruik van pijnstillers. Als je zwanger bent, kan sommige medicatie schadelijk zijn voor je baby. Ook hier geldt dus: neem contact op met je verloskundige en overleg of en welke pijnstilling je kunt nemen.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Aicha (32) is moeder van twee kinderen en getrouwd met Zakaria. Al negen jaar is ze hecht bevriend met Sharona, ondanks hun totaal verschillende achtergronden. Maar tijdens een kinderfeestje gebeurde er iets wat alles veranderde.
De opmerking: “Wat ben jij volwassen voor je leeftijd”, klinkt als een onschuldig compliment, bedoeld om een kind te prijzen voor zijn gedrag, verantwoordelijkheidsgevoel of empathie. Maar volgens deze therapeuten kun je die zin beter niet meer zeggen tegen je kind.
Het huisdier van je kind, hun oogappel, hun grootste liefde. En dan gaat ‘ie dood. Shit happens, maar of je kind hier ooit nog overheen komt, is de vraag.