Eén op de tien vrouwen krijgt ooit te maken met een miskraam. Sommigen wachten na zo’n verdrietige gebeurtenis liever met opnieuw zwanger worden, anderen willen het direct weer proberen. Maar kan dat? En hoe groot is de kans dat de vreugde weer omslaat in een miskraam?
Lees verder onder de advertentie
Wij zochten het voor je uit.
Wat is een miskraam?
Als je tijdens de eerste zestien weken van je zwangerschap je baby verliest, heet dat een miskraam. Dit gaat gepaard met bloedverlies, en soms ook buikpijn. Vlak voor een miskraam kunnen ook zwangerschapsverschijnselen, zoals misselijkheid en gespannen borsten, afnemen.
Lees verder onder de advertentie
De oorzaak van een miskraam is niet altijd bekend, maar meestal gaat het om een aanlegstoornis van de foetus.
Wanneer kan je weer zwanger worden na een miskraam?
Vrij snel. Zodra je geen bloed meer verliest – vaak duurt dit tot een week of drie – begint de cyclus gewoon weer opnieuw. Hoe snel je weer zwanger kunt worden na een miskraam, verschilt per persoon: ongeveer de helft van de vrouwen is na de miskraam binnen vier maanden weer zwanger. Ook goed om te weten: de kans op een zwangerschap na een miskraam is net zo groot als anders.
Hoe groot is de kans dat je weer een miskraam krijgt?
De kans op een miskraam is bij een tweede zwangerschap niet groter geworden, maar heb je twee (of meer) miskramen gehad? Dan kan de huisarts of gynaecoloog bekijken of er onderzoek gedaan moet worden naar een mogelijk oorzaak.
Lees verder onder de advertentie
Is een miskraam te voorkomen?
Nee. Het enige wat je wel kunt doen is zorgen voor een goede start van de zwangerschap: begin vier weken voordat je zwanger wilt worden met het slikken van dagelijks 400 mg foliumzuur en ga hier de eerste tien weken van je zwangerschap mee door. Zorg er daarbij voor dat je gevarieerd eet en een gezonde levensstijl hebt.
Oppaskosten besparen door grootouders in te schakelen, dat doen toch zo veel mensen? Klinkt ideaal, vond ook Anne-Marije. Ze had van tevoren niet kunnen bedenken dat het zo’n wig tussen haar en haar schoonouders zou drijven.
Het kiezen van een babynaam kan een behoorlijke uitdaging zijn, vooral omdat iedereen er een mening over heeft. Maar wat als die mening van een kenner komt? Op TikTok deelt expert Colleen Slagan wat volgens haar de grootste no go’s zijn.
Een nieuw jaar, een nieuw bedrag voor de kinderbijslag. Dat is fijn om te weten, want elke euro helpt als je kinderen sneller groeien dan je portemonnee kan bijhouden. Dit zijn de bedragen voor 2025.
Iedere week delen we op Kek Mama een dilemma van onze lezers. Deze week vraagt Josje (28) zich af of ze de vriendschap met haar beste vriendin moet opgeven.
Of je kind nu een echte fijnproever of een kieskeurige eter is, het menu van je kleintje kan een enorme zoektocht zijn. Wat eet een dreumes op een dag? En hoeveel eet een peuter nou écht? Wij geven je een realistisch kijkje in de keuken van andere ouders. Deze week het menu van Ties.Vajèn is […]
Van eenhoorns tot Elmo en van Paw Patrol tot prinsessen. Elke peuter komt in een fase waarin hij of zij enthousiast wordt van specifieke dingen. Daarom delen we iedere week een leuke peuterpassie van onze lezers, want soms zijn ze wel héél bijzonder.