Voedselverspilling is niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor onze portemonnee. Bovendien draagt het bij aan milieuproblemen zoals broeikasgasemissies en het overmatig gebruik van natuurlijke hulpbronnen. Daarom deelt orthomoleculair therapeutBezhwen 10 simpele stappen die je kunt nemen om voedselverspilling te verminderen.
Lees verder onder de advertentie
Maak een maaltijdplan: Plan je maaltijden voor de week en stel op basis daarvan je boodschappenlijstje op. Zo koop je precies wat je nodig hebt en voorkom je impulsieve aankopen die kunnen leiden tot voedselverspilling.
Koop vers in kleine hoeveelheden: Koop alleen zoveel verse producten als je binnen afzienbare tijd kunt opeten voordat ze bederven. Op die manier voorkom je dat voedsel bederft voordat je het kunt gebruiken.
Bewaar voedsel op de juiste manier: Ontdek de beste bewaarmethoden voor verschillende soorten voedsel. Bewaar groenten in de koelkast en droge producten op een koele, droge plek om de houdbaarheid te verlengen.
Gebruik de FIFO-methode: Organiseer je voorraadkast en koelkast volgens het ‘first in, first out’ principe. Plaats oudere producten vooraan, zodat je ze eerst gebruikt voordat ze bederven.
Ken de houdbaarheidsdata: Begrijp het verschil tussen ’ten minste houdbaar tot’ en ’te gebruiken tot’ op verpakkingen. Vaak zijn voedingsmiddelen nog steeds veilig om te consumeren na de houdbaarheidsdatum, maar gebruik je zintuigen om te bepalen of het nog goed is.
Slim invriezen: Als je merkt dat je verse voedsel niet op tijd kunt gebruiken, overweeg dan om het in te vriezen voor later gebruik. Dit werkt vooral goed voor vlees, vis en broodproducten.
Kook op maat: Maak niet meer klaar dan je nodig hebt. Als er toch restjes overblijven, vries ze dan in voor later gebruik of bewaar ze als lunch voor de volgende dag.
Porties verkleinen: Serveer kleinere porties tijdens maaltijden om te voorkomen dat er restjes overblijven die kunnen worden weggegooid. Je kunt altijd meer opscheppen als mensen nog trek hebben.
Creatief met restjes: Gebruik overgebleven voedsel op creatieve wijze in nieuwe gerechten. Met restjes kun je heerlijke maaltijden bereiden, zoals soepen, stoofschotels of salades.
Organisch afval composteren: Als je voedselresten hebt die niet meer te gebruiken zijn, overweeg dan om ze te composteren. Op deze manier verminder je de hoeveelheid afval die naar stortplaatsen gaat en creëer je vruchtbare compost voor je tuin.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Als ouder heb je vast wel eens het gevoel dat je woorden het ene oor in en het andere oor uit gaan bij je kind. Maar wist je dat de sterren misschien een handje meehelpen?
Iedere week delen we op Kek Mama een dilemma van onze lezers. Deze week deelt Mariët (34) haar dilemma. Haar vierjarige dochter Rosie heeft namelijk een lactose-intolerantie, maar oma lijkt dat minder serieus te nemen.
De dochter van Nina werd uitgenodigd voor een Halloween feestje. Wat een gezelligheid! Of toch niet? Na het kinderfeestje had ze namelijk nog lang nachtmerries.
Sommige kinderen kunnen een verhaal ophangen dat zó overtuigend is, dat je bijna zelf gaat twijfelen aan wat je weet. Of het nu gaat om de verdwenen koekjes, dat mysterieuze deukje in de auto of waarom de tablet ineens leeg is – hun fantasie kent geen grenzen. Deze kinderen zijn dan ook een ster in […]
Sommige vrouwen zijn gewoon gemaakt om een boy mom te zijn. Al voordat ze kinderen krijgen, zeggen mensen het tegen ze: “Jij krijgt later vast alleen maar jongens.”
“Rosie heeft vandaag een tik gekregen”. Het was 17:00 uur op donderdagmiddag. Tegenover me stond juf Angelique met mijn kind op haar arm. “Ze probeerde een speeltje af te pakken van een groter jongetje en toen kreeg ze een pets. Daar was ze wel even verdrietig van.”