Geldzaken: een van de grootste factoren die echt killing zijn voor je relatie. Want kom daar maar eens uit, verschillende meningen over je financiële gezondheid.
Lees verder onder de advertentie
Megan (45), mediator, is getrouwd met Alberto (41), coach. Ze hebben een zoon van 5.
“Aanmaningen en betalingsherinneringen – mijn man verblikt of verbloost er niet van. Alberto is een analfabeet op financieel gebied. Toen hij nog samenwoonde met zijn oudere broer, was het een chaos.
Als Alberto zijn salaris had ontvangen leefde hij een week lang als een god. Hij ging naar de kroeg, trakteerde iedereen die tegen hem lachte, at buiten de deur en kocht mooie kleding. Na een week was zijn geld op en leefde hij op boterhammen met pindakaas. Zijn broer zorgde ervoor dat ze niet hun huis werden uitgegooid.
“Hij zag mij nu als zijn financiële back-up. Net als vroeger zijn broer”
Lees verder onder de advertentie
Zelf ben ik geldbewust opgevoed. We konden kiezen: of tien gulden zakgeld in de hand, of vijftien gulden op een spaarrekening. Ik koos voor dat laatste. Op mijn dertiende had ik achtduizend gulden op mijn rekening. Toen wij gingen samenwonen, kreeg ik al snel in de gaten dat Alberto mij nu als zijn financiële back-up zag. Net als vroeger zijn broer. Hij leefde zijn leven en bekommerde zich niet om vaste lasten. Ik schrok me rot toen de eerste aanmaningen op de mat vielen. We bleken maanden huurachterstand te hebben. Een doodzonde. Ik was woedend en schaamde me diep. Uiteindelijk heeft hij het geld voor de huur geleend van zijn broer.
Na een aantal stevige gesprekken met zijn ouders erbij besloot ik zijn financiële huishouding over te nemen, inclusief de afbetaling aan zijn broer. Alberto kreeg zakgeld. Dat werkte prima, totdat die slimmerd stiekem een andere rekening opende waarop zijn salaris werd gestort. Nu beheert hij zijn geld weer zelf, maar onder mijn supervisie. Hoe kinderachtig hij het ook vindt, ik check aan het eind van iedere maand of alles is betaald dat betaald moet worden. Ik durf het niet los te laten.
“Hoe kinderachtig hij het ook vindt, ik check aan het eind van iedere maand of alles is betaald dat betaald moet worden”
Lees verder onder de advertentie
Onze zoon Lionel leer ik spelenderwijs de waarde van geld. Hij weet al alles van sparen. Met Koningsdag kreeg hij vijf euro, daar mocht hij spullen van kopen en hij moest zelf onderhandelen. Ik wil een sociaal en evenwichtig kind grootbrengen dat goed met geld om kan gaan. Als ik het aan Alberto overlaat wordt Lionel een bedelaar, ik voed een miljonair op.”
Met een abonnement op Kek Mama geniet je van mooie voordelen:*Goedkoper dan in de winkel*Lees elke maand als eerst Kek Mama*Gratis verzondenAbonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
We doen allemaal ons best, maar eerlijk is eerlijk: sommige moeders zijn nét een tikkie… intenser. Je weet wel, de moeders die bij elke nies al googelen of het kinkhoest is. De moeders die hun kind een helm willen opzetten om naar de speeltuin te gaan. Grote kans dat als je overbezorgd bent, je sterrenbeeld […]
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag