Een goede relatie valt of staat met communicatie. Toch? Christina Marfice vraagt zich af of je sommige conflicten met je partner niet gewoon beter kunt negeren.
Lees verder onder de advertentie
Geen relatie zonder strubbelingen, zonder wrijving geen glans; we kennen de clichés als het om relaties gaat. Maar toen blogger Christina in een onderzoek las dat stellen die grote conflicten uit de weg gaan, gelukkiger zijn, krabde ze zich even op het hoofd.
Lees verder onder de advertentie
Vertrouwen
Het onderzoek vond plaats onder stellen die zichzelf als gelukkig getrouwd beschouwden, schrijft ze. ‘Wat bleek? Die echtparen waren vooral gelukkig doordat ze hun energie staken in het oplossen van dagelijkse, kleine akkefietjes, in plaats van in grote meningsverschillen waar ze toch nooit uit zouden komen.’ Focussen op grote problemen in de relatie, stelde een professor in het onderzoek, zou namelijk leiden tot minder vertrouwen in de relatie op zich. Christina: ‘En dat terwijl stellen die alleen kleine problemen aanpakken en oplossen, juist meer veiligheid en vertrouwen ervoeren in hun relatie. Elke oplossing voelt tenslotte als een soort overwinning.’
Niet dat je dus nooit over echte problemen moet praten met je partner, schrijft Christina: ‘Het is volgens het onderzoek alleen beter om dat pas op lange termijn te doen, zodat je in het begin van de relatie eerst aan een stevig fundament kunt bouwen.’
Lees verder onder de advertentie
Feitelijk zegt het onderzoek niet veel anders dan ‘choose your battles’, relativeert Christina. ‘Dus blijf lekker kibbelen met je partner over de inrichting en het dopje op de tandpasta, maar negeer ‘m in de dingen die je toch niet kunt veranderen. Blijft iedereen stukken gelukkiger van.’
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Daniel (38) dacht dat hij het allemaal voor elkaar had: een lieve vrouw, een zoontje van vier en pas een tweede kindje erbij. Maar waar het gezin op het eerste gezicht compleet leek, begon het van binnen langzaam uit elkaar te vallen.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Nog één mep en ik vertrek, dacht Yvonne (39) steeds. Toen vier jaar later – vele klappen en vernederingen verder – haar man Ivar ook een tik gaf aan dochter Milou (nu 5), had ze eindelijk de moed hem te verlaten.