Koken, schoonmaken, helpen met huiswerk en doktersafspraken plannen: blogger Lauren deed altijd álles zelf thuis en onbewust sloot ze haar man hierdoor buiten. Nu heeft ze daar spijt van.
‘Als mijn man vroeg of hij ergens mee kon helpen, verwachtte ik van ‘m dat hij uit zichzelf initiatief zou nemen’, schrijft Lauren. ‘Mijn vader stopte op jonge leeftijd met werken en deed alles thuis. Hierdoor dacht ik dat alle mannen wel wisten hoe om te gaan met het ouderschap.’ Daarbij liet Lauren haar partner niet altijd toe: hij wist niet hoe bepaalde dingen moesten, omdat ze hem nooit bij het proces betrok. ‘Waarom niet? Omdat ik bang was dat hij het niet goed zou doen.’ En was Laurens man een keer alleen met hun zoon, dan controleerde ze alles. ‘Heeft-ie wel genoeg water gedronken? Kreeg hij twee koekjes voor het avondeten?!’
Tot het haar op een dag te veel werd: ze voelde zich alleen, kon de enorme verantwoordelijkheid niet meer aan en als er iets fout ging, had ze altijd het gevoel dat het háár schuld was. Lauren: ‘Dit was voor mij een openbaring. Mijn verwachtingen tegenover hem waren veel te hoog. Ik hoopte dat hij zou begrijpen wat ik nodig had zonder dat ik iets aan ‘m hoefde te vragen. Ik wilde dat hij mijn uitputting, frustratie en angst voelde zonder dat ik er zelf over moest beginnen, maar eigenlijk moest ik hem gewoon niet buitensluiten. Hij wilde me namelijk wel helpen, maar hij wist gewoon niet hoe.’
Lees verder onder de advertentie
‘Sterke punten’
Nu Lauren en haar man veel beter samenwerken, is dat voor haar een verademing. ‘Het zal mijn man een worst wezen of de kleding van onze zoon wel bij elkaar past, en ook maakt hij zich niet druk over of ons kind wel genoeg heeft gedronken, maar hij heeft andere kwaliteiten: hij geeft advies over vriendschap, leest veel voor en gaat samen met ons kind naar doktersafspraken. En door deze sterke punten van elkaar te herkennen, brengen we de het ouderschap in balans.’
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?