Pfffft, je vent heeft voor de zoveelste keer zijn sokken naast de wasmand gedeponeerd. Vervolgens raak je geïrriteerd, vraagt hij zich af waarom, antwoord jij nonchalant ‘laat maar’ en spenderen jullie de hele avond op de bank gekluisterd aan jullie telefoon.
Lees verder onder de advertentie
Relatieconflicten lijken vaak complex, maar veel problemen volgen een soortgelijk patroon. Door deze patronen te herkennen, kun je effectief aan je relatie werken. In de VS onthult relatietherapeut Sabrina Romanoff de top drie problemen waar partners tegenaan lopen. Met haar inzichten heb je de sleutel in handen om het geluk in je relatie te behouden, of zelfs terug te vinden.
Lees verder onder de advertentie
1. De schuld bij de ander leggen
Zelfreflectie is niet altijd even makkelijk. Het is verleidelijk om de schuld bij de ander te leggen. Relatietherapeut Sabrina Romanoff legt uit dat mensen soms hun partner in een slecht daglicht willen plaatsen om een gevoel van controle te krijgen. Maar dit drijft hen juist verder uit elkaar.
Lees verder onder de advertentie
Hoe te vermijden? “Blijf gefocust op het heden en herken de cyclus van kritiek,” adviseert de psycholoog. “Zie de cyclus als het probleem, niet je partner, en doorbreek die cyclus.”
Dit conflict, ofwel ‘de Protestpolka’, draait om de ene partner die toenadering zoekt (de ‘achtervolger’), terwijl de ander zich terugtrekt (de ’terugtrekker’). Hoe meer de achtervolger probeert een reactie te krijgen, hoe meer de terugtrekker zich terugtrekt. Het is gebaseerd op de angst om de ander teleur te stellen.
Lees verder onder de advertentie
“Achtervolgers moeten leren hoe ze emotionele betrokkenheid kunnen uiten in plaats van kritiek,” zegt Romanoff. “Terugtrekkers moeten openstaan voor de behoeften van hun partner en weerstand bieden aan de drang om weg te lopen.”
In deze situatie lijkt geen van beide partners geïnteresseerd in het oplossen van de problemen. Ze beschermen zichzelf en doen alsof ze de ander niet nodig hebben. Het komt vaak voort uit de ‘Protestpolka’, wanneer de achtervolger stopt met toenadering te zoeken.
“Erken de hopeloosheid die je voelt over de relatie en hoe je misschien je behoefte aan verbinding ontkent,” adviseert Romanoff. Volgens haar heeft de weerstand tegen kwetsbaarheid vaak wortels in de kindertijd. “Herken de valkuil die je mogelijk hebt opgezet op basis van eerdere ervaringen en geef jezelf de kans om de liefde te ontvangen die je misschien niet hebt gehad als kind.”
Lees verder onder de advertentie
In de extra dikke special van Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
Influencer Vera Camilla deelt verdrietig nieuws: ze had een chemische zwangerschap. De positieve test was zo gewenst, nadat zij en partner Jeff in november een miskraam meemaakten.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag