Heb je eindelijk de knoop doorgehakt om te gaan scheiden, is een nieuwe woning vinden onmogelijk. Of blijkt samenwonen met je ex gewoon veel praktischer.
Lees verder onder de advertentie
Claartje (32) zou haar ex Daniël (36) het liefst uit haar leven bannen vanwege zijn vreemdgaan. “Maar ja, dat gaat een beetje lastig, nu we financieel tot elkaar veroordeeld zijn.” Negen maanden geleden hakten ze de knoop door om te scheiden. “Ik dacht: ik heb binnen drie maanden wel een flat, met twee kinderen van twee en drie krijg ik vast voorrang, niks aan de hand. Maar er is geen huurwoning te krijgen, en voor kopen of huren in de vrije sector verdien ik niet genoeg.”
Lees verder onder de advertentie
Dan maar samenwonen
In Den Haag haalden vergelijkbare situaties onlangs nog het nieuws toen de gemeente besloot dat mensen die door een scheiding hun sociale huurwoning moeten verlaten geen voorrang meer krijgen op een nieuwe sociale huurwoning. Voorheen werd het aantal jaren dat bewoners getrouwd in een sociale huurwoning doorbrachten afgetrokken van de wachttijd voor een nieuw huis. Daardoor kregen gescheiden huurders voorrang op anderen, en dus sneller onderdak. Die regel geldt inmiddels niet meer, dus voor veel stellen die uit elkaar gaan zit er vanwege de ellenlange wachtlijsten niets anders op dan maar blijven samenwonen.
Claartjes ex verbleef een tijdje bij zijn moeder, maar die werd het na een paar maanden te veel, haar zoon in huis, zegt Claartje. “Dus besloten we te birdnesten: ik de ene week in ons huis met de kinderen en Daniël bij vrienden, de andere week Daniël thuis met de kinderen en ik bij mijn zus of ouders. Het bleek niet te werken. Het idee dat hij met zijn scharrel in ons bed lag, vond ik niet te verkroppen en ronduit vies. Het verplicht uit logeren gaan vond ik onrustig en een beknotting van mijn vrijheid. Dat laatste ervoer Daniël hetzelfde. Dus wonen we weer structureel samen, terwijl ons echtscheidingsconvenant in de ijskast staat. We willen het wel tekenen, maar kunnen nog niks zinnigs zeggen over hoe we de toekomst financieel afwikkelen, qua alimentatie en verdeling van geld en spullen. We weten immers niet hoe onze vaste lasten er uit komen te zien.”
Lees verder onder de advertentie
Moedeloos
Bij gebrek aan een extra slaapkamer slapen Claartje en Daniël nog in hetzelfde bed. “Ik walg ervan, maar we hebben gescheiden matrassen en dekens. Gelukkig komt hij vaak laat thuis na een avond op de tennisclub en valt dan meestal op de bank in slaap. De kinderen vinden het wel gezellig zo; die hebben niet door dat er iets is veranderd, zelfs al vliegen de borden soms uit frustratie door het huis. Maar ík word moedeloos van het toekomstperspectief. Dit houd ik geen jaren vol.”
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.