‘Een halfjaar geleden ontdekte ik dat mijn man een affaire had. Hij loog daar glashard over.’ Soms kom je er niet alleen uit, daarom vroegen we drie experts: hoe deal je met almaar terugkerende kwesties?
Lees verder onder de advertentie
Probleem: Hij loog glashard over die vriendin
“Een halfjaar geleden ontdekte ik dat mijn man een affaire had. Daarvoor voelde ik al nattigheid, maar mijn man wuifde mijn zorgen weg en schilderde mij af als een jaloerse feeks. Vooral dat laatste heeft mij diep gekwetst.”
Lees verder onder de advertentie
Maak het concreet
Sylvia: “Het liegen is soms nog erger dat het vreemdgaan zelf, want hoe kan je iemand nog vertrouwen? Je moet besluiten of je hem verlaat of een nieuwe kans geeft. Wil je dat laatste doen, zeg dit dan hardop: ‘Ik geef je een kans.’ Zo maak je het concreet, ook voor je partner. Als hij berouwvol is en jullie weer voor elkaar kiezen, kan zo’n crisis ook iets moois opleveren.”
Lees verder onder de advertentie
Sylvia van der Spek is psycholoog en relatietherapeut en staat bekend om de nuchtere adviezen (relatieraadsel.nl).
Tim: “Vergeven is lastig, en vergt inzet en inzicht. Wat helpt, is beseffen dat mensen die vreemdgaan zelf ook worstelen met het bedrog. Het liegen was geen kwade opzet, maar een manier om zichzelf en jou te beschermen. Heel krom en stom, maar hij deed het waarschijnlijk omdat hij zich schaamde, niet uit kwaadaardigheid.”
Lees verder onder de advertentie
Tim Veninga is een rebelse relatie- en datingcoach die vaak wordt gevraagd het mannelijk perspectief in liefdeskwesties te belichten (mannengeheim.nl).
Veiligheid creëren
Marlijn: “Ik raad aan samen in therapie te gaan, want zo’n vertrouwensbreuk is niet snel gelijmd. Wat maakte het dat hij vreemdging en hoe krijg jij het vertrouwen weer terug? Het moet weer veilig voelen tussen jullie, en daar kan een professional bij helpen.”
Lees verder onder de advertentie
Marlijn Kooistra-Popelier is pedagoog en begeleidt gezinnen.
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag
We doen allemaal ons best, maar eerlijk is eerlijk: sommige moeders zijn nét een tikkie… intenser. Je weet wel, de moeders die bij elke nies al googelen of het kinkhoest is. De moeders die hun kind een helm willen opzetten om naar de speeltuin te gaan. Grote kans dat als je overbezorgd bent, je sterrenbeeld […]