Sandy (37) en haar man Jeroen (37) hadden net hun scheiding aangevraagd, toen Sandy’s vader een halfjaar geleden ongeneeslijk ziek bleek.
Lees verder onder de advertentie
Sandy: “In plaats van een huis zoeken, onze kinderen van vijf en negen emotioneel begeleiden en mezelf overeind houden, rende ik naast mijn fulltime baan van werk naar ziekenhuis en – sinds kort – het hospice, om voor mijn vader te zorgen. Mijn moeder is al jaren geleden overleden, ik ben enig kind; niemand die mij de zorg uit handen nam.
Lees verder onder de advertentie
Jeroen stelde voor tijdelijk bij een vriend te gaan wonen, zodat ik voorlopig in het huis kon blijven. Zo maakten we geen extra kosten en hoefden we financieel dus nog even niets te regelen. Maar wie zorgde dan voor onze kinderen, terwijl ik bij mijn vader was? We besloten het kantoor om te bouwen tot slaapkamer, waar Jeroen in trok. Zo leven we sindsdien als broer en zus.
Een beetje lastig is het wel. We hadden de kinderen net ingelicht over de scheiding en nu ging die opeens min of meer niet door. We legden uit dat de procedure doorliep en we dus nog steeds aan het scheiden waren. We hadden ook niet verwacht dat het zo lang zou duren met mijn vader – al gaat hij nu snel achteruit.
Het lukt best harmonieus, dat platonisch samenleven. Ik ben weinig thuis en wannéér ik er ben, ben ik te moe om me druk te maken over een huishouden dat verslonst, een man die er emotioneel niet voor me is en het gros van wat in hem omgaat niet met me deelt. Theoretisch is Jeroen mijn partner niet meer, dus waarom zou ik me er nog aan ergeren? Voor de kinderen is dat soms verwarrend. Pas nog zei onze oudste, Julie, op een avond: ‘Jullie zijn nu leuker samen dan toen jullie nog getrouwd waren. Waarom blijven jullie dan niet gewoon op deze manier samen?’”
Lees verder onder de advertentie
Genoeg reden
Haar dochter zette haar wel even aan het denken, geeft Sandy toe. “Scheiden is geen kleinigheidje, ik ben me echt wel bewust van de impact. Op de kinderen, maar ook op ons. In je eentje een huishouden runnen is – ondanks de toeslagen die je krijgt als alleenstaande ouder – bijna twee keer zo duur en twee keer zo zwaar als samen, terwijl we er harder voor moeten werken om het te bekostigen. Het is pijnlijk.
Lees verder onder de advertentie
Er komen nieuwe partners, met nieuwe kinderen, en om me heen zie ik dat dat niet vanzelfsprekend makkelijk samengaat. Er zijn stellen genoeg die ongelukkiger samenleven dan wij, en toch getrouwd blijven. Jeroen en ik zijn gewoon uit elkaar gegroeid; is dat wel echt genoeg reden om alles wat we samen hebben opgebouwd weg te gooien? Ja, denk ik, júist door de huidige situatie. Want zelfs nu ik mijn vader kwijtraak, kunnen we elkaar op emotioneel niveau niet meer vinden. Maar ergens hou ik toch nog hoop op een wonder tussen ons, zelfs al loopt op de achtergrond Jeroens aanvraag voor een huurwoning.”
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.