Het ene stel kan niet van elkaar afblijven, terwijl een ander al onpasselijk wordt bij het idee. Toch blijkt uit onderzoek van de Ohio State University dat klef zijn heel goed is voor je relatie: je wordt er gelukkiger en gezonder van én je hebt ook nog vaker seks.
Lees verder onder de advertentie
Klef gedoe
Het onderzoek werd gehouden onder 92 koppels. 46 koppels beoordeelden zichzelf als ‘ongelukkig’ in de relatie, de andere 46 koppels als wél gelukkig. Mensen die aangaven dat ze gelukkig waren in hun relatie, bleken ook intiemer met elkaar te zijn. En dat zorgt er volgens wetenschappers weer voor dat je minder kans hebt op een hoge bloeddruk, extra buikvet, hartaanvallen en diabetes. Kortom, dat kleffe gedoe zorgt voor veel goeds. Onderstaande moeders kunnen hierover meepraten.
Judith (39), moeder van twee zoons van 9 en 7: “De plakkers, zo noemden vrienden ons vroeger al. Mijn vriend en ik zijn gewoon heel lijflijk, dat is altijd al zo geweest. Wij vinden het heel normaal om op een verjaardag gewoon midden in een volle kamer te zoenen. Niet heel lang natuurlijk, dat het gênant wordt, maar gewoon, als we naast elkaar zitten. We houden ook vaak elkaars hand vast. Ik weet dat anderen dat raar vinden, maar kom op, wij horen toch bij elkaar? Wat is daar vreemd aan? Ik weet niet of onze relatie beter is omdat we klef zijn, maar we hebben in elk geval niet te klagen over een gebrek aan contact, niet geestelijk en niet fysiek. Ik denk dat het helpt dat wij elkaar letterlijk niet uit het oog verliezen.”
Rianne (33), moeder van een dochter (10) en een zoon (8): “Mijn ex was totaal niet aanhankelijk. Een kus bij thuiskomst zat er nog net in, maar spontaan even knuffelen was er nooit bij. Ons seksleven stelde al helemaal niks voor: als het eens per half jaar was, dan was het veel. Na drie jaar trok ik het niet meer en ging ik bij hem weg. Hoe anders is het nu met mijn huidige man: we zoenen elkaar uitgebreid, aaien tijdens het koken over elkaars rug en zitten hand in hand op de bank – ook nog na twaalf jaar relatie. Ik vind het heerlijk: na al die tijd voel ik me nog steeds gewaardeerd én aantrekkelijk. Sommige vrienden vinden het overdreven. ‘Hou eens op met dat geklef’, roepen ze dan. En onze kinderen rollen ook regelmatig met hun ogen nu ze ouder worden. ‘Als je maar niet gaat zoenen op het hockeyveld hoor’, zegt mijn dochter. Ha, mijn man en ik trekken ons er niks van aan en kleffen vrolijk verder. En geloof me: het is stukken beter voor je relatie dan een partner die je met geen vinger aanraakt.”
Lees verder onder de advertentie
Onderzoek of niet: moeder Lot denkt er het hare van:
“Lot (33) moeder van James (1): “Kleffe stellen blijer? Ik heb juist het idee: die hebben wat te bewijzen. Zoals een stel dat ik ken. Zij wil alleen maar zoenen en huggen in het openbaar, maar je merkt aan zijn reactie dat de vlam al een tijdje is gedoofd. ”
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.