Dit is de stille sluipmoordenaar van relaties, volgens een expert

ruzie mental load ouders Beeld: Canva
Elsemieke Tijmstra
Elsemieke Tijmstra
Leestijd: 3 minuten

Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.

Lees verder onder de advertentie

Yep, de mental load is niet zomaar vermoeiend. Het maakt je gestrest, haalt de lol uit het ouderschap én zorgt voor meer ruzies in je relatie. En ja, gezinsmanager zijn is eigenlijk bijna een fulltime baan, blijkt uit onderzoek.

Een fulltime baan (zonder salaris)

Volgens het onderzoek besteden ouders gemiddeld 30,4 uur per week aan plannen, regelen en onthouden. Dat is gewoon bijna een fulltime baan. Als je ervoor betaald zou worden, verdiende je zo’n 55.000 euro per jaar. En de mental load van het ouderschap neemt maar liefst 63 procent van hun brain space in beslag. Dus je krijgt er zowat ook nog een burn-out erbij, gratis en voor niks.

Lees verder onder de advertentie

Daarnaast gaf 79 procent van de ouders aan stress of zelfs paniek te ervaren door alle gezinsplanning. En ruim de helft zegt: “Ik ben meer tijd kwijt aan regelen dan aan écht genieten.” Ai.

Beide ouders geloven dat ze méér doen dan de ander

Klinkt bekend? Moeders geven aan 75 procent van de mental load te dragen. Hun partners? Die doen naar eigen zeggen 56 procent. Je hoeft geen wiskundige te zijn om te zien dat dit getal veel hoger is dan 100 procent (het is 131 procent, om precies te zijn), wat bewijst dat er geen grenzen zijn aan dit soort emotionele arbeid.

Lees verder onder de advertentie

Wat doet dit met je relatie?

  • 61 procent van de ouders heeft minder tijd samen door alle gezins logistiek
  • 47 procent heeft minder of slechtere seks
  • 50 procent maakt vaker ruzie over afspraken of miscommunicatie

Kortom: de mental load is niet alleen een persoonlijke last — het is een relatiekiller in vermomming.

Maar als het wél loopt… dan loopt alles beter

Het goede nieuws? Als de gezinsplanning wél loopt, voelen ouders:

  • Zich minder uitgeput
  • Hechter contact met hun kind
  • Meer rust in huis (en in hun hoofd)
  • Beter contact met hun partner
  • En ja: ook weer zin in seks

Dus nee, je hoeft geen perfect schema te maken of een Excel-meester te worden. Maar even samen met je partner kijken naar wie wat doet? Dat kan een wereld van verschil maken. Voor jullie allebei. En dus ook voor jullie relatie.

Daniëlle ging scheiden, en kreeg spijt. Haar man stond er niet om te springen om haar terug te nemen. Je leest haar verhaal hier.

Lees verder onder de advertentie

Meest bekeken