Schatje, konijntje, beertje of honnepon: kom er maar in met kleffe koosnaampjes, want die zijn dus hartstikke goed voor je relatie.
Lees verder onder de advertentie
Relatiedeskundige Paulien Timmer snapt wel waarom het goed is om een koosnaampje voor elkaar te bedenken. “Ben je al langere tijd samen, dan gaat een voornaam op een gegeven moment ook maar afstandelijk klinken. Jullie relatie is anders dan alleen vriendschappelijk, dus horen daar ook bijzondere benamingen bij.”
Lees verder onder de advertentie
Diepere betekenis
Koosnaampjes hebben vaak een diepere betekenis, gaat Timmer verder. “Een vriendin van mij wordt door haar man ‘vosje’ genoemd, omdat ze mooie, rode krullen heeft. Elke keer als hij haar zo noemt, zegt hij óók dat hij haar haren prachtig vindt. Zij noemt hem op haar beurt ‘beertje’, omdat ze zo lekker in zijn armen past. Wanneer ze haar man aanspreekt met beertje, dan bedoelt ze vooral dat ze het fijn vindt om met hem te knuffelen. Koosnaampjes komen dus vaak voort uit leuke gebeurtenissen, karaktereigenschappen of uiterlijke kenmerken. Ze zijn speciaal en ze brengen tegelijkertijd een soort liefkozende bewondering over.”
Lees verder onder de advertentie
Goede tijden
Veel onderzoek is er niet gedaan naar liefkozende bijnamen, maar een studie uit 1993 heeft wel een verband gelegd tussen het gebruik van koosnaampjes en het effect op relatietevredenheid. Hoewel de groep respondenten niet groot genoeg was om er conclusies uit te trekken, was de relatietevredenheid groter naarmate er vaker koosnaampjes werden gebruikt. Het zorgt er bovendien voor dat stellen in moeilijke tijden worden herinnerd aan het feit dat er ook mooie tijden zijn geweest. Paulien: “Je kunt koosnaampjes dus heel goed gebruiken om je relatie te boosten, en wie weet helpt het jullie ook nog op het moment dat het wat minder goed gaat.”
Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.