Journalist Maike Jeuken sloeg een flinke leukerd aan de haak, met in zijn kielzog maar liefst drie kinderen. Toen ze, zelf goed voor vier kinderen, besloot samen te gaan wonen, waren ze ineens een ‘samengesteld gezin’. Met zeven kinderen. Ehh… Hoe werkt dat? Iemand tips?
Lees verder onder de advertentie
Inmiddels heeft ze deze tips voor jou:
Het wiel zelf uitvinden leek ons niet nodig, dus zochten mijn nieuwe vlam en ik contact met een coach. Want hoe dat nou eigenlijk werkte, zo’n bonusfamilie: we hadden geen idee. Maar de stiefcoach gelukkig wel – volop ervaring met het begeleiden van samengestelde gezinnen.
Eén van de adviezen die we kregen: stel een stiefplan op. Een wat? Een plan voor en door je stiefgezin. Hoe om te gaan met verschillende nieuwe situaties. Dan sta je straks minder onnozel te kijken als de ouders van zijn ex ook op de stoep staan bij een kinderverjaardag (slik). Als je je stiefgezin serieus neemt – zo leerden wij – moet je dat stiefplan net zo serieus nemen als het ouderschapsplan.
Knetterverliefd was ik, destijds, enorm benieuwd naar zijn kroost. Met foto’s en filmpjes nam ik geen genoegen meer; ik wilde ze in het wild zien! In ons geval was het daar nog wat vroeg voor. Dus daarom – ik had daar geen idee van – zijn er dierentuinen en Hema’s uitgevonden. Mijn partner-in-crime appte me nauwkeurig zijn coördinaten door en daar lag ik dan: tussen de struiken bij de gorilla’s óf turend tussen de rookworsten bestudeerde ik zijn bloedjes.
Samenwonen is best een gezellig idee maar van de andere kant: latten is ook leuk. Al is het alleen maar om eens rustig alle woongewoonten van je verkering onder de loep nemen. En die van zijn kroost niet te vergeten.
Bij een vlam met nog kleine kinderen, is het oppassen geblazen. Zeker als ze nog in het Disney tijdperk verkeren. De dochter van mijn nieuwe liefde associeerde mij aanzienlijke tijd met een heks. Stiefmoeders zijn nooit schatjes namelijk. En bedankt, Walt Disney.
De Zweedse Netflix serie ‘Bonusfamiljen’ is een aanrader, maar dan alleen als je al samenwoont met je stiefgezin. Niet, ik herhaal: NIET als je plannen hebt een samengesteld gezin te gaan vormen.
Toen wij een nieuw nest zochten, hebben we bewust gekozen voor een huis dat niet al te ver ligt van de beide exen. De kinderen konden dus gewoon op hun eigen school en sportclubjes blijven.
Wisseltas, heen-en-weer-tas of… give it a name. Maar introduceer de tas die van papa naar mama gaat (en weer terug) in godsnaam niet als ‘logeertas’. Je kinderen wonen bij beide ouders, dus logeren vind ik in deze context een verboden woord.
Mijn kinderen staan op de eerste plaats en m’n liefde op de tweede plaats. Kan klinken als een inkoppertje, maar zie je kinderen maar eens dat gevoel te geven. Nog knap ingewikkeld soms. Terwijl het toch écht zo is. Dus leuke dingen doen met m’n kinderen (zonder de stief-bups) is echt belangrijk. Ook al roepen ze – in ons geval – dat ze dat helemaal niet gezellig vinden. Zij willen juist met z’n allen.
Investeren in je ex. Pardon? Maar ik merkte dat het toch wel heel prettig is om door één deur te kunnen met die rare snuiter. Dat scheelt een hoop gedoe rondom vakantie-wissel-afstem-momenten, verjaardagscadeaus en rapportgesprekjes. Hier doe ik m’n kinderen, het stiefgezin én mezelf een hele grote lol mee.
Wij hebben ons voorgenomen: de eerste die hier 18 jaar wordt, krijgt direct zijn rijbewijs. Al die taxiritjes zijn gekmakend. Du moment dat dát deels uitbesteed kan worden, kan de vlag uit. ‘Je broer brengt je wel even naar de hockey, voetbal, toneel, kinderfeestje!’
Namen in spijkerbroeken schrijven, op tandenborstels kalken en op doppers. Markeren is een must. Wij deden dat, sans gêne. Je kan ook zo’n stoffige labelwriter kopen waar je acuut een geordend gevoel van krijgt. Maar zonder markeringen, raken wij hier compleet de kluts kwijt.
Qua kleding-organisatie raakte ik sowieso de kluts kwijt. Wanneer er meerdere kinderen je huis in- en uitvliegen en ze zich verplaatsen in vergelijkbare kledingmaten, kun je net als ik, echt gek worden. Alles lijkt te verdwijnen (naar de ex). Elke ochtend krijg ik met gemak een bingo-kaart vol met; ‘Ik heb geen broeken meer’, ’Hier raakt ook alles kwijt!’ of ‘Kunnen we even langs papa? Ik heb hier geen truien’. Mijn vriendin reikte mij haar oplossing aan: een wisselsetje. U zegt? Jawel, een setje kleding voor de wisseldag. Kleding die daar kan blijven (stomtoevallig nooit jouw favoriete items). Op die manier hou je het voorraadbeheer nog een klein beetje overzichtelijk. Momenteel ben ik deze maatregel in alle ernst aan het overwegen.
De cijfers zijn ontmoedigend. Net zoals de bezorgde opmerkingen van de mensen om ons heen, toen wij gingen samenwonen. Een samengesteld gezin zou altijd tegenvallen, topsport zijn en tegen deze krachtenvelden is bijna niemand bestand. Maar. Stel. Dat. Je het avontuur toch aangaat met elkaar – bijvoorbeeld omdat je erg veel van elkaar houdt – krijg je nog een keer de kans op die happy family. Het is misschien wat omslachtig maar toch geef ik m’n kinderen nu het voorbeeld van twee mensen die gelukkig met elkaar zijn. Weliswaar niet met hun eigen vader, maar wel met iemand die ook gek op ze is. Zolang er maar genoeg liefde in huis hangt, kan iedereen een hoop aan.
Dionne heeft een heel lieve schoonmoeder. Goed, ze is wat aanwezig en ze trekt het liefst haar eigen plan, ook als je je grenzen aan hebt gegeven, maar hey, de kinderen zijn dol op haar en het kan echt slechter.
Een koosnaam voor je partner, je herkent het vast. Zo’n bijnaam die je alleen tussen jullie tweeën gebruikt en uitspreekt als je denkt dat niemand luistert. Totdat je kind het oppikt en enthousiast deelt met de buitenwereld. Daria (32) maakte het mee. Het schaamrood staat nog steeds op haar kaken.
Iedere ouder maakt weleens een fout, maar sommige momenten blijven je voor altijd achtervolgen. Wat begon als een onschuldige speelsessie in het park, veranderde voor Sandra in een schuldgevoel dat ze al 14 jaar met zich meedraagt.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (8 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: ingesleten rolpatronen
Ellen is trajectbegeleider in het voortgezet speciaal onderwijs, thrillerauteur bij uitgeverij De Fontein, moeder van Lewis en Miles (13 en 10) uit een vorige relatie en Sophia (2) en baby Aiden met haar vriend Nils. Volg haar op Instagram.
Een Instagram-video waarin artsen vertellen wat ze hun eigen kids nooit zullen laten doen, ging viral. Van slaapfeestjes tot sekseducatie: het levert verrassende inzichten op.