Het leven gaat gewoon door als je zwanger bent. Dus ja, je seksleven (waarschijnlijk) ook. Alles wat je wilt weten over seks tijdens de zwangerschap.
Lees verder onder de advertentie
Seks tijdens de zwangerschap: kan het?
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: ja, je kunt gewoon seks hebben tijdens de zwangerschap. Misschien vind jij (of je partner) het een raar idee om seks te hebben terwijl jullie kind ‘erbij’ is. Of misschien zijn jullie bang dat het schadelijk is voor de baby. Dat laatste is niet het geval. De baby zit goed beschermd in de placenta en zal dus nergens door geraakt worden.
Lees verder onder de advertentie
Libido tijdens de zwangerschap
Lichamelijk is er dus weinig bezwaar tegen een robbertje seks tijdens de zwangerschap – tenzij je verloskundige of gynaecoloog jou absolute rust voorschrijft. Maar onder invloed van hormonen wil jouw libido het weleens laten afweten. Zeker in de eerste weken van je zwangerschap zijn veel vrouwen misselijk of extreem moe. Niet gek dus, dat jouw hoofd dan niet naar vrijen staat. Vaak keert je seksdrive later wel weer terug. Sommige vrouwen hebben tijdens hun zwangerschap – en dan vooral in het tweede trimester – door de extra doorbloeding in hun vagina en tepels juist meer zin in seks. Dit kan er zelfs voor zorgen dat je vaker of sneller een orgasme krijgt.
Of je nu seks met of zonder penetratie hebt: in principe kunnen jullie tijdens jouw zwangerschap alle standjes gebruiken, zolang het maar comfortabel is. Het ligt er ook aan hoe ver je in de zwangerschap bent: met een hele dikke buik kan bijvoorbeeld de missionarishouding waarbij je partner op jou ligt niet meer zo prettig voelen. Een fijn alternatief: de lepeltje-lepeltje houding (jullie liggen beiden op je zij, je partner ligt achter jou en penetreert jou dus van achteren) of een zittende houding waarbij jouw partner op een stoel zit en jij op zijn schoot zit. Daarnaast kan orale seks natuurlijk ook heel prettig zijn. Conclusie: praat regelmatig met je partner over jullie seksuele behoeften.
Lees verder onder de advertentie
Wanneer liever geen seks tijdens de zwangerschap?
Seks tijdens de zwangerschap is dus geen probleem. Maar blijf alert op signalen van je lichaam. Heb je bloedverlies of andere klachten na de seks, bespreek dit dan met je verloskundige. Ook als je eerder een miskraam of vroeggeboorte hebt gehad is het raadzaam om met je arts te overleggen wat verantwoord is. Wanneer je vliezen zijn gebroken of weeën hebt, is het beter om geen seks te hebben.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
Influencer Vera Camilla deelt verdrietig nieuws: ze had een chemische zwangerschap. De positieve test was zo gewenst, nadat zij en partner Jeff in november een miskraam meemaakten.
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.