Huis kopen na een scheiding: dit staat je te wachten

huis kopen na scheiding Beeld: Shutterstock
Redactie Kek Mama
Redactie Kek Mama
Leestijd: 2 minuten

Je hebt jarenlang samen een koophuis, maar dan ga je scheiden. Hoe zit het dan als jij er wilt blijven wonen en waar moet je rekening mee houden als je een nieuw huis wilt kopen? Wij zetten de ins en outs voor je op een rij.

Lees verder onder de advertentie

Uitkopen

Als je gaat scheiden en het huis dat jullie ooit gekocht hebben op jullie beider namen staat, dan moet de persoon die ergens anders gaat wonen, uitgekocht worden. Als je spaargeld bezit, kun je dit met eigen geld doen en anders kun je je hypotheek verhogen. Je hypotheekverstrekker moet daar wel toestemming voor geven.

Lees verder onder de advertentie

 

Nieuw huis

Wil je niet in je oude huis blijven wonen en besluit je ex-partner ook op zoek te gaan naar een nieuwe plek, dan val je de eerste drie jaar in de bijleenregeling. Dit betekent dat je de winst die je met de verkoop van je huis maakt, moet investeren in de nieuwe woning die je koopt.

Lees verder onder de advertentie


Lees ook:
‘Kunnen we niet gewoon verzwijgen voor de kinderen dat we uit elkaar zijn?’ >


Verkoop je jullie oude huis met onderwaarde, dan wordt de restschuld verdeeld onder jou en je ex-partner. Maar misschien hebben jullie wel een andere verdeling vastgelegd in het echtscheidingsconvenant.

Lees verder onder de advertentie

 

Nieuwe wet

Vroeger was het niet zo makkelijk om tijdens het scheidingsproces een nieuw huis te kopen, maar dat is sinds 2012 anders dankzij een nieuwe wet. Nu eindigt de gemeenschap van goederen al op het moment dat het verzoek om de echtscheiding is ingediend bij de rechtbank. Voorheen was dit pas na de uitspraak van de rechter.

Lees verder onder de advertentie

Ook mag je de huwelijkse voorwaarden veranderen zonder toestemming van de rechtbank. Zorg er wel voor dat je in het echtscheidingsconvenant vastlegt dat je een nieuw huis wilt kopen tijdens de scheiding, zodat voor jullie allebei duidelijk is wie wat betaalt.

Bron: Scheidingsprofs

 

Nog meer Kek Mama? Volg ons op Facebook en Instagram. Of neem een abonnement >

Lees verder onder de advertentie

Meest bekeken