Je hebt jarenlang samen een koophuis, maar dan ga je scheiden. Hoe zit het dan als jij er wilt blijven wonen en waar moet je rekening mee houden als je een nieuw huis wilt kopen? Wij zetten de ins en outs voor je op een rij.
Lees verder onder de advertentie
Uitkopen
Als je gaat scheiden en het huis dat jullie ooit gekocht hebben op jullie beider namen staat, dan moet de persoon die ergens anders gaat wonen, uitgekocht worden. Als je spaargeld bezit, kun je dit met eigen geld doen en anders kun je je hypotheek verhogen. Je hypotheekverstrekker moet daar wel toestemming voor geven.
Lees verder onder de advertentie
Nieuw huis
Wil je niet in je oude huis blijven wonen en besluit je ex-partner ook op zoek te gaan naar een nieuwe plek, dan val je de eerste drie jaar in de bijleenregeling. Dit betekent dat je de winst die je met de verkoop van je huis maakt, moet investeren in de nieuwe woning die je koopt.
Verkoop je jullie oude huis met onderwaarde, dan wordt de restschuld verdeeld onder jou en je ex-partner. Maar misschien hebben jullie wel een andere verdeling vastgelegd in het echtscheidingsconvenant.
Nieuwe wet
Vroeger was het niet zo makkelijk om tijdens het scheidingsproces een nieuw huis te kopen, maar dat is sinds 2012 anders dankzij een nieuwe wet. Nu eindigt de gemeenschap van goederen al op het moment dat het verzoek om de echtscheiding is ingediend bij de rechtbank. Voorheen was dit pas na de uitspraak van de rechter.
Lees verder onder de advertentie
Ook mag je de huwelijkse voorwaarden veranderen zonder toestemming van de rechtbank. Zorg er wel voor dat je in het echtscheidingsconvenant vastlegt dat je een nieuw huis wilt kopen tijdens de scheiding, zodat voor jullie allebei duidelijk is wie wat betaalt.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.