Je hebt jarenlang samen een koophuis, maar dan ga je scheiden. Hoe zit het dan als jij er wilt blijven wonen en waar moet je rekening mee houden als je een nieuw huis wilt kopen? Wij zetten de ins en outs voor je op een rij.
Lees verder onder de advertentie
Uitkopen
Als je gaat scheiden en het huis dat jullie ooit gekocht hebben op jullie beider namen staat, dan moet de persoon die ergens anders gaat wonen, uitgekocht worden. Als je spaargeld bezit, kun je dit met eigen geld doen en anders kun je je hypotheek verhogen. Je hypotheekverstrekker moet daar wel toestemming voor geven.
Lees verder onder de advertentie
Nieuw huis
Wil je niet in je oude huis blijven wonen en besluit je ex-partner ook op zoek te gaan naar een nieuwe plek, dan val je de eerste drie jaar in de bijleenregeling. Dit betekent dat je de winst die je met de verkoop van je huis maakt, moet investeren in de nieuwe woning die je koopt.
Verkoop je jullie oude huis met onderwaarde, dan wordt de restschuld verdeeld onder jou en je ex-partner. Maar misschien hebben jullie wel een andere verdeling vastgelegd in het echtscheidingsconvenant.
Lees verder onder de advertentie
Nieuwe wet
Vroeger was het niet zo makkelijk om tijdens het scheidingsproces een nieuw huis te kopen, maar dat is sinds 2012 anders dankzij een nieuwe wet. Nu eindigt de gemeenschap van goederen al op het moment dat het verzoek om de echtscheiding is ingediend bij de rechtbank. Voorheen was dit pas na de uitspraak van de rechter.
Lees verder onder de advertentie
Ook mag je de huwelijkse voorwaarden veranderen zonder toestemming van de rechtbank. Zorg er wel voor dat je in het echtscheidingsconvenant vastlegt dat je een nieuw huis wilt kopen tijdens de scheiding, zodat voor jullie allebei duidelijk is wie wat betaalt.
In de podcast Geuze & Gorgels vertelt Monica Geuze dat ze de achternaam van haar dochter wil laten aanpassen. Zara-Lizzy gaat nu door het leven met de naam van haar vader, Veldwijk, en dat ziet haar moeder graag anders.
We kennen allemaal wel een verhaal over een bizar betaalverzoek, toch? Dat is lachen, tot het je ineens zelf overkomt. Sonja kreeg een Tikkie van het vriendje van haar dochter.
Slaap jij al jaren met lucide dromen over een volledige nacht doorslapen? Dan zou het zomaar eens kunnen dat jouw kinderen tot een van de sterrenbeelden behoren die bekendstaan als de slechtste slapers.
Kinderen verzinnen de gekste dingen om ergens onderuit te komen. Vaak met hele slechte smoezen die je zo doorziet, maar soms zijn ze slimmer dan je verwacht. Zo dacht Sylvia maandenlang dat haar dochter naar paardrijles ging, maar dat was helemaal niet zo.
We doen het allemaal weleens: uit automatisme roepen we “Goed gedaan!” als onze kinderen iets presteren. Volgens kinderpsycholoog Becky Kennedy zijn juist deze twee woorden – hoe goedbedoeld ook – niet altijd goed voor het zelfvertrouwen van je kind.