Het idee van opgroeien met je kalverliefde, samen groot worden, trouwen en een gezin stichten is reuze romantisch, maar in de praktijk weinig mensen gegund. Katie Cloyd is al achttien jaar stapelgek op haar man en deelt haar beste tips voor een fijn huwelijk.
Lees verder onder de advertentie
‘Sinds deze week zijn mijn man en ik officieel achttien jaar samen. Toen we onze eerste date hadden, waren we achttien jaar. We zijn al de helft van ons leven verliefd op elkaar. Omdat we zo jong en destijds heel gelovig waren, hadden we voor die tijd met niemand anders verkering gehad. Vanaf het moment dat hij mijn hand vastpakte, wist ik: deze jongen moest mijn man worden’, schrijft Katie.
Lees verder onder de advertentie
Uitdagingen
Van jong trouwen en het ongebonden flierefluiten overslaan heeft het stel nooit spijt gehad. ‘Hij is de reden dat ik geloof in soulmates. Samen zijn we beter dan alleen. Maar je hele leven met één persoon doorbrengen, brengt ook uitdagingen met zich mee. In die eerste jaren hebben we keuzes gemaakt waar ik nu met m’n hoofd niet bij kan. We waren in onze twintiger jaren nog kinderen, en zo gedroegen we ons ook. Maar we hebben het gehaald.’
Lees verder onder de advertentie
Het voordeel van zo lang samen zijn: je steekt er een hoop van op. Dit is wat Katie leerde van haar huwelijk.
1. Praat over alles
‘We waren bijna op het irritante af druk met communiceren. Maar tijdens zware gesprekken, bleef geen enkel onderwerp onbesproken. De tijd waarin we samen opgroeiden, heeft ons door veel donkere momenten geloodst. Daardoor kunnen we ons aan elkaar vasthouden in plaats van ons afvragen waarom de ander doet wat ‘ie doet.
Lees verder onder de advertentie
2. Maak eerlijk ruzie
Een ruzie beginnen om elkaar uit te dagen, te koppig zijn om als eerste excuses aan te bieden: we deden het in het begin allemaal. Na bijna twee decennia oefenen kunnen we het nu oneens zijn zonder ruzie te maken. We kunnen discussiëren zonder te beledigen, ruziën zonder iemand onder de gordel te raken. We kennen de kracht van een welgemeend excuus. Ons leven is heus geen utopie, maar we kennen de grenzen van de ander en gaan die niet over.’
‘Ik zeg niet dat je veel seks moet hebben. Ik zeg alleen dat je het er allebei eens over moet zijn. Er is geen juiste hoeveelheid seks die je moet hebben, maar allebei altijd iets anders willen kan leiden tot onoverkomelijke verschillen. De kans is groot dat je seksdrive niet altijd hetzelfde is, maar blijf erover praten. Blijf met elkaar verbonden en zorg ervoor dat niemand zich afgewezen voelt.’
Lees verder onder de advertentie
4. Als je een reden zoekt om te gaan, vind je die altijd
‘En als je redenen zoekt om te blijven, vind je die ook. Zolang er geen sprake is van mishandeling in welke vorm dan ook, kan een huwelijk werken als twee mensen er echt voor gaan. Het vraagt om miljoenen gesprekken, oprecht luisteren en het uitzitten wanneer je echt niet meer ziet hoe jullie verder moeten. Maar als je van elkaar houdt, allebei wil dat het werkt en niemand iets stiekem doet, kom je die onenigheden en verschillen te boven.’
5. Je leert veel van nare gevoelens
‘Vroeg in ons huwelijk zoende mijn man met iemand anders. Vroeger schaamde ik me ervoor, maar nu niet meer. Het verhaal duurt een miljoen jaar om uit te leggen, maar het komt erop neer dat ik geloofde dat hij een goede man is die een verkeerde keus had gemaakt. Hij was geen foute man die mijn vertrouwen niet verdiende. Hij zette zijn spijt in om zichzelf een betere echtgenoot te maken. De beste echtgenoot. Het was niet zijn mooiste moment, maar hij vocht voor me, we gingen in therapie en we haalden het. Ik dacht dat ik iemand zoiets nooit had kunnen vergeven, maar mijn nare gevoelens hebben me ook heel veel over mezelf geleerd.’
6. Accepteer verandering
‘Dat geldt voor uiterlijk, maar ook voor wie je diep van binnen bent. Iedereen verdient het om te groeien, ook als je jong getrouwd bent. De persoon met wie je bent getrouwd zal niet altijd dezelfde blijven. Vooral als je jong trouwt en samen door veel verschillende levensfases gaat. Mijn man is niet meer de jongen die ik trouwde toen hij negentien was, en ik ben ook niet meer dezelfde. Maar als je je vasthoudt aan een ideaal van wie degene met wie je bent wordt, steven je af op een teleurstelling. We hebben mazzel dat we elkaar nog steeds leuk vinden na al die metamorfoses.’
Yolanthe Cabau is niet alleen een succesvolle actrice, presentatrice én Kek Mama columnist, maar vooral een liefdevolle moeder. Haar zoontje Xess Xava, die ze samen met ex-man Wesley Sneijder heeft, is haar grote trots. Maar zoals dat tegenwoordig helaas vaker gaat op sociale media, krijgt ook hij te maken met ongevraagde meningen en ongepaste opmerkingen.
Soms doe je als ouders iets waar je later spijt van hebt. Of waar je je enigszins voor schaamt. Zo ook Dilara, die door een actie niet bepaald meer goed bekend staat op de school van haar dochters.
Je kent het wel: je doet even snel een boodschap en tegen de tijd dat je thuiskomt, is er een klein drama ontstaan. Maar dit keer geen omgekieperd pak melk of een kleuter die zijn knuffel kwijt is. Nee, er is ingebroken! Of toch niet?
Als de school belt flitsen er tachtig scenario’s door je hoofd, geen van alle goede. Gelukkig is er niet altijd sprake van rampspoed. Zoals bij Mieke (39), moeder van Merel (15) en Xavi (3).
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (10 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: de eerste wendag op de basisschool.
Suus (34) hoort ze wel fluisteren op het schoolplein. Of als ze binnenkomt op een kinderfeest. Want hoe goed ze het ook voorheeft met haar collega-ouders, die lijken haar adviezen niet op prijs te stellen.