Nooit gaan slapen met ruzie, in het weekend samen douchen of af en toe een evaluatieavond. Er is geen gouden regel om je relatie te laten slagen, maar sommige afspraken kunnen helpen.
Lees verder onder de advertentie
Rob (56): “Als mijn vriendin en ik onszelf niet dwingen af en toe een weekend in pyjama door te brengen, denderen we onszelf voorbij, met twee gescheiden gezinnen en een latrelatie. Dus hebben we één regel: eens in het kwartaal zetten we een kruis in een weekend waarin we geen kinderen hebben en sluiten ons op in mijn of haar huis. We kopen alle kranten en onze favoriete bladen, fruit, champagne, oesters en sashimi, en een mooie film. Dan liggen we uren samen in bad en vrijen de hele dag. Daarna kunnen we er weer weken tegenaan, en blijven de verplichtingen in onze schaarse tijd ook een beetje te behappen.”
Lees verder onder de advertentie
Evaluatieavond
Hanna (39): “Mijn vriend en ik houden eens per kwartaal een evaluatieavond. Loopt onze relatie nog zoals we allebei willen? Wat gaat goed en wat kan beter? Dan trekken we een fles wijn open en praten de hele avond. Soms valt er niet zoveel te evalueren, en kletsen we gewoon over alles en niets – en vooral niet over de kinderen, want daar gaat het altijd al over. Een andere keer is er wel iets dat besproken moet worden. Hoeveel tijd de ander in sport steekt, bijvoorbeeld – best een dingetje in een huis met drie voetballende mannen. Dan stellen we onze plannen en verwachtingen bij, en kunnen weer tijden verder.”
Lees verder onder de advertentie
Die slaapt in de woonkamer
Ben (44):“Ik ben nog steeds dolverliefd op mijn vriendin. Maar toen ik haar ontmoette, vlak na mijn scheiding, hield ze er één vervelende gewoonte op na: ze sliep altijd met haar hond in bed. En geen chihuahua, maar een herder. Los van zand en haren tussen de lakens, leverde dat nog een probleem op: op het moment suprême aan je voeten gelikt worden door een hijgende hond werkt niet bepaald opwinding-verhogend. Regel één: die slaapt voortaan dus in de woonkamer.”
Lees verder onder de advertentie
Regel 1: geen regels
Aïda (39): “Relatieregels? Als je daaraan begint is je relatie volgens mij bij voorbaat al verloren. In een gelijkwaardige relatie geef en neem je allebei. Als het goed is, is dat min of meer in evenwicht. Zodra je de ander regels gaat opleggen, is de gelijkwaardigheid meteen verdwenen. En de spontaniteit, trouwens: ik moet er niet aan denken. Laat dát dan onze regel zijn: wij leggen de ander geen regels op.”
Lees verder onder de advertentie
Alléén op zon- en feestdagen
Emilie (36): “Ik heb maar één relatieregel: ik doe de écht spannende dingen tussen de lakens alleen op zon- en feestdagen. En mijn vriend weet hoe goed ik ben met regels.”
Lees verder onder de advertentie
Ieder zijn eigen pakket
Patty (32): “Ons gezin kan alleen maar draaien als iedereen zich aan zijn taken houdt. Dus hebben mijn man en ik elk ons eigen pakket. Ik doe de was, voed onze dochter en breng haar naar het kinderdagverblijf; hij kookt, zet het vuilnis buiten en ruimt de keuken op. Wanneer hij die taken laat versloffen, is dat hét recept voor ruzie met mij. De regel: ik ben niet de huissloof, hij niet de afwezige carrièrevader.”
Ik wil ook genieten
Esther (33): “Het is vrij simpel: hij zijn pleziertjes, ik de mijne. Voor mannen is seks al snel bevredigend, maar ik heb vaak genoeg in relaties gezeten waarbij na zijn hoogtepunt totaal voorbij gegaan werd aan het mijne. Aangezien ik met dit exemplaar de rest van mijn leven moet doen, als vader van mijn kinderen, heb ik het dus maar meteen duidelijk gemaakt: ik wil ook genieten tijdens het vrijen. Nu vindt hij gelukkig niets fijner dan het mij naar de zin te maken. Zou het niet in elke relatie vanzelfsprekend moeten zijn om samen te genieten?”
Slapen doe je thuis
Selina (37): “Ik vind het prima dat mijn man uit jagen gaat en soms het bed deelt met een ander, maar er is één gouden regel: slapen doe je thuis. Niet dat dat ooit een punt van discussie is: de erotische liefdesrelatie is van ons, kale seks eventueel ook van een ander. We weten altijd van elkaar dat onze harten de enige zijn aan wie we toebehoren.”
Uitgebreid tafelen
Manon (33): “Het klinkt ongelooflijk burgerlijk, maar mijn man en ik eten elke avond samen. Onze zoon eet warm op het kinderdagverblijf of krijgt vooraf van mij te eten, en zodra hij slaapt om zeven uur, tafelen wij uitgebreid. Het zijn de enige momenten die we samen hebben, want daarna storten we genadeloos in, en de volgende dag begint de hele ratrace opnieuw. Natuurlijk is er ruimte voor uitzonderingen. Tijdens zakendiners, overwerk of andere verplichtingen. Prima, zolang het gros van de maaltijden voor ons samen is, we elkaar ten minste één uur per dag even echt in de ogen kunnen kijken en praten over waar het echt om gaat voor ons. Met die regel houden we contact waarmee we deze tropenjaren overleven, denken we – en het is een goede reden om gezond te blijven koken.”
Eerst een knuffel
Sigrid (32): “Mijn man en ik gaan nooit slapen zonder geknuffeld te hebben. Heel even dat fysieke contact vind ik broodnodig voor de connectie. En we gaan nooit boos slapen natuurlijk, of zonder kus de deur uit. Maar dat vind ik eerder leef- dan relatieregels.”
Gelijke bijdrage
Sam (35): “Mijn vriendin wil per se evenveel bijdragen aan de huishoudpot als ik. Anders voelt ze zich afhankelijk, zegt ze, en durft ze nooit iets te kopen wat we eigenlijk niet nodig hebben. Die iets duurdere fles wijn voor het weekend, bijvoorbeeld. Vis van de visboer of een luxe pauzesnack voor de kinderen. Ik begrijp haar gevoel, maar vind het een belachelijke regel: ik verdien bijna twee keer zoveel als zij. Daarom hanteer ik mijn eigen regel: ik laat haar lekker bijdragen, maar koop elke maand een mooi cadeau voor haar. Schoenen, of een uitgebreide sessie bij de schoonheidsspecialist. Dingen waarvan ik weet dat ze ervan geniet. En de tickets voor onze weekends weg betaal ik natuurlijk.”
Nóóit, maar dan ook nóóit
Anwar (31): “Ik vind mijn vrouw de mooiste, liefste en meest sexy vrouw die er is. Maar alsjeblieft, één ding: laat haar nóóit rondlopen in zo’n versleten trainingsbroek en slobbershirt. Op het moment dat je stopt jezelf aantrekkelijk te houden voor de ander, zak je in een seksloze sleur, vind ik. Killing voor je relatie – en gegarandeerd voor mij.”
Rogier (44): “Ik geloof niet zo in echte regels in een relatie, maar er is één afspraak: krop nooit je gevoel op. Zeg elke dag ‘ik hou van je’, doe moeite voor elkaar en spreek het uit als dingen je dwarszitten. Als ik dat goed had gedaan in mijn relatie, was ik nu niet gescheiden.”
Elke dag contact
Desiree (40): “Een latrelatie werkt prima, maar daarvoor houden mijn vriend en ik ons wel aan één regel: we hebben elke dag even telefonisch contact. Mag een minuut zijn of anderhalf uur; als we elkaar maar even horen en voelen – ook al kan dat niet fysiek. De rest halen we wel weer in tijdens onze kinderloze weekenden samen.”
Tijd voor elkaar en jezelf
Lola (35): “Prima dat mijn vriend drie keer per week een paar uur gaat fietsen, maar als hij in het weekend weg wil, dan wil ik dat we die week ook iets leuks doen met het gezin. Zo houden we de balans tussen tijd voor elkaar en tijd voor onszelf. Al moet ík dat laatste nog leren.”
Samen douchen
Marijn (36): “Mijn vriend en ik zullen ons niet snel onttrekken aan één regel in onze relatie: in het weekend douchen wij altijd samen. Kinderen op de iPad, deur op slot: dit is onze tijd samen. En zo ongeveer de enige gelegenheid om te vrijen trouwens, met twee nachtbrakers van wie er altijd wel eentje in ons bed belandt. Bovenal is het ons moment van rust. Dan maak ik me op terwijl hij zich scheert en als hij in zijn boxer met nat haar om me heen scharrelt kijk even naar hem als man, in plaats van papa. Dat is mijn man, realiseer ik me dan elke keer weer, en wat vind ik hem nog steeds aantrekkelijk.”
Evenwicht
Paul-Jeroen (42): “Een regel is een groot woord, maar mijn vrouw en ik houden wel het evenwicht in de gaten: als ik drie weken elke avond zit te gamen, mag zij daarna even lang bingen op Netflix. Niet dat ik garandeer dat dat helemaal ongestoord gebeurt, als onze dochter slaapt en zij zo lekker met haar deken op de bank ligt.”
Van extravagante thema’s tot dure locaties, het lijkt soms alsof de lat steeds hoger wordt gelegd voor kinderfeestjes. Maar wat doe je als je ineens zélf moet betalen voor het feestje waar je kind voor is uitgenodigd? Het overkwam Gina.
We vlogen het afgelopen jaar van de ene zwangerschapsaankondiging naar de andere. Hoog tijd om al het babynieuws op een rijtje te zetten: deze BN’ers verwachten een baby in 2025.
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
Met de beste bedoelingen zet je jarenlang maandelijks braaf een bedrag opzij, om je kind een goede start te kunnen bieden. Om vervolgens je zoon op zijn achttiende verjaardag toegang te geven tot die spaarrekening en hij een jaar later geld komt vragen, omdat het op is.