Eerste kerstdiner op school: ‘Een halfuur later belde zijn juf’
Het is spannend, zo’n eerste kerstdiner op school. En dan kan je kleine in al z’n enthousiasme de festiviteiten íets te ver door trekken.
‘Als ik met mijn vriend over emoties of irritaties wil praten, reageert hij niet of loopt weg.’ Soms kom je er niet alleen uit, daarom vroegen we drie experts: hoe deal je met almaar terugkerende kwesties?
“Mijn vriend is een binnenvetter. Als ik met hem over emoties of irritaties wil praten, reageert hij niet of loopt weg. Daardoor blijft er veel hangen tussen ons wat je met een gesprek of desnoods een ruzie kunt oplossen.”
Sylvia: “Probeer eens met hem te praten terwijl jullie wandelen. Dan hoef je elkaar niet aan te kijken en is zo’n gesprek minder geforceerd. Of laat hem rustig erover nadenken en kom er later – tijdens de afwas of in de auto – op terug. Je kunt een gesprek prima in delen voeren, zodat hij de tijd en ruimte heeft erover na te denken.”
Sylvia van der Spek is psycholoog en relatietherapeut en staat bekend om de nuchtere adviezen (relatieraadsel.nl).
Tim: “Iedereen heeft een andere communicatiestijl. Hem dwingen te praten is een slecht idee. Hij zegt ook niet tegen jou: ‘Ik wil dat je voortaan je mond houdt.’ Je dwingt iemand dan om tegen zijn natuur in te handelen en daar wordt niemand gelukkig van.”
Tim Veninga is een rebelse relatie- en datingcoach die vaak wordt gevraagd het mannelijk perspectief in liefdeskwesties te belichten (mannengeheim.nl).
Marlijn: “Hij sluit jou niet buiten, maar heeft simpelweg niet de middelen of behoefte zich te uiten op de manier die jij van hem verwacht. Hij doet dit waarschijnlijk al zijn leven lang en heus niet om jou te pesten. Kijk naar wat wél werkt. Nodig hem uit zich op een andere manier te uiten. Ik ken stellen die elkaar mailtjes sturen, dat kan heel goed werken.”
Marlijn Kooistra-Popelier is pedagoog en begeleidt gezinnen (popelieropleidingen.nl).
Dit artikel heeft eerder in Kek Mama gestaan.
Meer Kek Mama? Volg ons op Facebook.