Na negen jaar huwelijk en twee jaar relatietherapie, heeft Anna (37) een rigoureus besluit genomen: ze gaat scheiden van Tim (42). Vanuit het nieuwe huis dat ze sindsdien bewoont met zonen Oscar (5) en Merlijn (9), vertelt ze elke twee weken over haar scheidingsleed én -vermaak – want dat laatste is er gelukkig ook.
Lees verder onder de advertentie
“Weet je het zeker?” Ik trek Merlijns jas recht onder zijn bomvolle rugzak en kijk hem nog één keer diep in zijn ogen. “Ja mam”, zegt hij – en ik zie hoe hij zich vermant: borst vooruit, kin omhoog. “Ik wil het echt een keer proberen, wakker worden bij papa op mijn verjaardag.”
Lees verder onder de advertentie
Dit was niet de afspraak, toen Tim en ik het ouderschapsplan met horten en stoten in elkaar draaiden, nu bijna drie jaar geleden. We besloten flexibel om te gaan met het plan, en het bij te stellen naarmate de kinderen ouder werden en de behoeften veranderden. Dat ik nu wakker word naast een lege kinderkamer, op de dag dat ik mijn zoon op de wereld zette, behoort nou net níet tot die flexibiliteit, wat mij betreft. Maar Merlijn wil het graag, en hij lijkt vastberaden.
‘Voor papa is het ook zielig’
Diep van binnen ben ik blij dat Tim na dik twee jaar desinteresse in onze kinderen en gebrek aan contact tussen ons, zijn vaderrol weer oppakt. Mijn emotie zegt ondertussen iets heel anders. Ik voel me geamputeerd. Dat scheiden met kinderen ook een beetje scheiden ván je kinderen betekent, wist ik. Maar alsjeblieft niet op deze, ene dag in het jaar.
Lees verder onder de advertentie
“Voor papa is het ook zielig als hij alleen wakker wordt op mijn verjaardag”, had Merlijn gezegd, toen het onderwerp een week geleden op tafel kwam. “Het kon hem de afgelopen jaren anders barstens weinig schelen”, dacht ik, maar beet op mijn tong. Alles deed ik alleen, in de afgelopen jaren. De zorg, de verjaardagen, de kinderfeestjes, doktersbezoeken en Sinterklaas. Het is goed dat daar nu verandering in lijkt te komen, maar het voelt onrechtvaardig dat ik steeds maar degene ben die inschikt. Maar: alles in het belang van de kinderen – dat voel ik tot in mijn tenen.
Loyaliteitsconflict
“Jouw gevoel doet er ook toe, hè”, zei mijn vriend Ben toen ik hem mijn moeite met Merlijns voorstel voorlegde. “Je zet jezelf altijd op een tweede plan, maar het kan geen kwaad Merlijn uit te leggen hoe het voor jou voelt.” Dat wist ik zo net nog niet. Ik wil Merlijn niet in een loyaliteitsconflict duwen. Of hij het nu helemaal zelf bedacht heeft of niet, dat wakker worden bij zijn vader op zijn verjaardag: hij wil het graag. Wie ben ik dan om het te verbieden, alleen maar omdat ík het niet aankan?
Lees verder onder de advertentie
Na een halfslachtige poging hem op andere gedachten te brengen – “De traditie is natuurlijk dat je op je verjaardag wakker wordt bij mij, en in de middag kun je iets leuks doen met papa” – laat ik het voor wat het is. Ík wilde scheiden, dít is één van de consequenties.
“Go”, zeg ik, en geef Merlijn een tik tegen zijn billen. “Mama belt je morgenochtend meteen om zeven uur, en na school gaan we zoveel taart eten als we op kunnen.” Merlijn lacht dapper, een beetje geforceerd. Komend weekend vieren we zijn grotemensenfeest én kinderfeestje, zo erg is het nou ook weer niet om morgenochtend niet met hem samen te zijn, spreek ik mezelf toe.
Lees verder onder de advertentie
Wanneer ik de voordeur achter hem sluit, rinkelt mijn telefoon. Ben. “Vanavond om zeven uur ben ik bij je”, zegt hij. “Ik neem boodschappen mee: we ontbijten morgenochtend samen.” Het is een schrale troost maar wel een héél fijne. Ik heb dan misschien mijn kind niet bij me op zijn verjaardag, maar wel een andere heel grote liefde om dat leed te verzachten.
Dionne heeft een heel lieve schoonmoeder. Goed, ze is wat aanwezig en ze trekt het liefst haar eigen plan, ook als je je grenzen aan hebt gegeven, maar hey, de kinderen zijn dol op haar en het kan echt slechter.
Een koosnaam voor je partner, je herkent het vast. Zo’n bijnaam die je alleen tussen jullie tweeën gebruikt en uitspreekt als je denkt dat niemand luistert. Totdat je kind het oppikt en enthousiast deelt met de buitenwereld. Daria (32) maakte het mee. Het schaamrood staat nog steeds op haar kaken.
Iedere ouder maakt weleens een fout, maar sommige momenten blijven je voor altijd achtervolgen. Wat begon als een onschuldige speelsessie in het park, veranderde voor Sandra in een schuldgevoel dat ze al 14 jaar met zich meedraagt.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (8 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: ingesleten rolpatronen
Ellen is trajectbegeleider in het voortgezet speciaal onderwijs, thrillerauteur bij uitgeverij De Fontein, moeder van Lewis en Miles (13 en 10) uit een vorige relatie en Sophia (2) en baby Aiden met haar vriend Nils. Volg haar op Instagram.
Een Instagram-video waarin artsen vertellen wat ze hun eigen kids nooit zullen laten doen, ging viral. Van slaapfeestjes tot sekseducatie: het levert verrassende inzichten op.