Op het eerste gezicht: ‘We waren friends with benefits’

28.09.2024 06:00
Elsemieke (zwanger van Odin) en Thijmen

In onze nieuwe rubriek ‘Op het eerste gezicht’ vragen we moeders hoe het allemaal begon. Was het liefde op het eerste gezicht? En hadden ze ooit gedacht dat deze persoon hun partner én co-pilot in het ouderschap zou worden?

Op het eerste gezicht

Gezin: Elsemieke (30), Thijmen (32), Odin (3) en Xavi (1).

Vertel eens over jullie eerste ontmoeting.
“Op de een of andere manier kreeg Thijmen steeds relaties met meiden die ik kende. Dit begon op de middelbare school, toen hij een relatie kreeg met een vriendin van mij. Ik was 16, hij 18. In die tijd voegde je iedereen met wie je ook maar een blik wisselde toe op Hyves (ja, zo oud zijn we).

Later kwamen we elkaar steeds opnieuw tegen op Facebook, vaak bij gezamenlijke kennissen. Op 5 mei 2012 ging ik met een vriendengroep naar de Bevrijdingsfeesten in Wageningen en deelde dat op Facebook. Thijmen kende een van die jongens, dus vroeg hij of we daar konden afspreken. Ik had toen een vriend (die was niet mee), dus dacht er verder niets van. Het voelde wel gezellig, dus we spraken af. Dit beschouw ik als onze echte eerste ontmoeting, omdat we elkaar toen daadwerkelijk opzochten en langere tijd spraken.”

Lees ook – Op het eerste gezicht: ‘Ik was 16 en we waren op vakantie’

Het was dus geen liefde op het eerste gezicht?
“Voor mij was het geen liefde op het eerste gezicht, voor Thijmen wel. Ik had een vriend, dus ik keek totaal niet naar hem op ‘die manier’. De sfeer op het festival was wel leuk, met lekker weer, goede muziek en een drankje. Het was een gezellige dag en we hebben veel gelachen. De vriendschappelijke klik was er direct, daarom spraken we de rest van de zomer vaak af. Vaak met andere vrienden erbij. Ik dacht er verder niets van.”

Totdat…
“Het uitging met mijn ex. Thijmen en ik hadden toen een soort ‘friends with benefits‘-constructie. Achteraf was dat misschien wat lullig, omdat hij had verteld dat hij verliefd op me was en dit gevoel was niet wederzijds. Ik was nog niet over mijn ex heen en totaal niet op zoek naar een nieuwe relatie. Ik vond het gewoon leuk om bij hem te zijn en we konden veel lachen samen.

En toen?

Dit hield langere tijd aan, en Thijmen was al die tijd verliefd. Zelfs toen hij soms een relatie had met iemand anders. Uiteindelijk waren we allebei weer single, maar ik zag een relatie met hem nog steeds niet zitten. We hadden tussendoor ruzie gehad en elkaar een jaar niet gesproken, wat me veel pijn had gedaan. Toch kon ik hem niet vergeten, wat al een teken was. Toen hij uiteindelijk zei: “Ik moet van deze gevoelens af, anders kan ik niet verder”, wilde hij minder contact, zeker geen seks meer en veel meer afstand. Pas toen voelde ik ineens: “Ho, ho, dat vind ik echt helemaal geen goed idee!”

Toen ging er een lampje branden dat ik misschien toch ook wel verliefd op hem was. Het was niet zo heftig als ik gewend was, maar dat kwam waarschijnlijk omdat we al een vriendschap hadden en elkaar al kenden. Dat had ik nog nooit eerder meegemaakt.

Had je op dat moment al het idee dat hij de vader van je kinderen zou worden?
“In de friends with benefits fase? Zeker niet! Maar toen we officieel een relatie kregen, begon ik daar wel over na te denken. Ik dacht: als we dit gaan doen, dan gaan we het ook echt doen. Dit is het. The real deal en dan gaan we nooit meer uit elkaar. Kinderen, trouwen, alles erop en eraan. We zijn ook heel snel gaan samenwonen.”

Wie kwam als eerste met de kinderwens? Hoe werd dit besproken?
“Thijmen. Hij was al aan het werk en ik studeerde nog. Hij wilde graag jong vader worden en had het liefst al eerder kinderen gehad dan we uiteindelijk kregen. Ik zag dat echt niet zitten tijdens mijn studie. Op een gegeven moment werkte ik en had ik als voorwaarde dat ik eerst een vast contract moest hebben. Dat ging overboord toen m’n eierstokken er zowat uit klapten. Ik had allerlei eisen gesteld (vast contract, minstens zoveel jaar werken, nieuwe badkamer, noem het maar op), maar dat ging allemaal overboord. Op een gegeven moment wilde ik gewoon een baby. NU! En hij was er meteen voor in.”

Hoe is hij als vader?
“Thijmen is een heel leuke vader. Hij volgt mijn lead betreft de opvoeding, omdat ik me daar het meest over inlees en een goed beeld heb van hoe ik het wil doen. Daar kan hij zich meestal in vinden, dus dat werkt perfect. Hij speelt veel met de kinderen, bedenkt leuke uitjes en bouwt de mooiste Duplo-bouwwerken voor en met ze. Odin en Xavi vinden het geweldig om met hem te dollen, vooral als hij ze in de lucht gooit.”

Hoe zie je nu terug op die eerste ontmoeting? Wat had je toen nooit verwacht?
“Het is grappig dat we via allerlei wegen steeds weer bij elkaar uitkwamen. Het voelde echt alsof het zo had moeten zijn: het lot wilde ons samenbrengen. Als je ons nu vraagt hoe we elkaar ontmoet hebben, is het antwoord ‘via via’ saai, maar wel echt waar. Ik had destijds echt nooit verwacht dat we zulke goede vrienden zouden worden, laat staan dat hij ooit de vader van mijn kinderen zou zijn. Toen we eenmaal samen waren, was het voor mij duidelijk: dit is de vader van mijn kinderen. Punt.”

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.