Als je na een scheiding niet genoeg inkomsten hebt om van te leven, dan heeft je ex de plicht om partneralimentatie te betalen. Maar wat houdt dit precies in? Wij leggen ’t je uit.
Lees verder onder de advertentie
Wat is partneralimentatie?
Het gaat om een bijdrage in levensonderhoud na een scheiding. Als je getrouwd bent geweest, of dat nou in gemeenschap van goederen is of via huwelijkse voorwaarden (die partneralimentatie niet kunnen uitsluiten), dan is je ex-partner verplicht om partneralimentatie te betalen als de inkomens tijdens jullie huwelijk behoorlijk verschilden. Hetzelfde geldt bij een geregistreerd partnerschap. Woonde je alleen samen, dan is partneralimentatie niet verplicht – tenzij je dit hebt vastgelegd in een samenlevingscontract.
Dat ligt aan de situatie. Er wordt gekeken naar hoeveel je zou moeten ontvangen om in je levensonderhoud te kunnen voorzien, maar ook naar wat de ex-partner kan betalen. Je kunt samen afspraken maken over de hoogte van de partneralimentatie in overleg met een mediator of notaris. Deze afspraken leg je vast in een echtscheidingsconvenant. Kom je er samen niet uit, dan kan de rechter een bedrag vaststellen.
Lees verder onder de advertentie
Hoelang heb je recht op partneralimentatie?
Ben je langer dan 5 jaar getrouwd geweest of had je een geregistreerd partnerschap? Dan heb je maximaal 12 jaar recht op partneralimentatie. Ook als je samen kinderen hebt. Ben je korter dan 5 jaar geregistreerd partners of getrouwd geweest, dan heb je net zo lang recht op partneralimentatie als het huwelijk of geregistreerd partnerschap duurde. Houd er rekening mee dat de hoogte van het bedrag kan veranderen. Verschillende factoren hebben daarmee te maken, bijvoorbeeld als je ex-partner zijn baan en dus inkomsten verliest.
De alimentatie stopt automatisch na de wettelijke termijn, maar ook als degene die het bedrag ontvangt, weer genoeg inkomsten heeft om van te leven. Of als diegene gaat samenwonen, hertrouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat.
Een koosnaam voor je partner, je herkent het vast. Zo’n bijnaam die je alleen tussen jullie tweeën gebruikt en uitspreekt als je denkt dat niemand luistert. Totdat je kind het oppikt en enthousiast deelt met de buitenwereld. Daria (32) maakte het mee. Het schaamrood staat nog steeds op haar kaken.
Hoera! Saskia Weerstand is bevallen van een zoon. Dat maakt de RTL-presentatrice bekend op haar Instagram. “Kleine vriend, we zijn zó blij dat jij er bent.”
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (8 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: ingesleten rolpatronen
We kennen het allemaal: boodschappen doen en telkens weer schrikken bij de kassa. Maar bij Vianna thuis is het elke week een financiële horrorfilm. Haar man en zoon hebben namelijk geen grenzen als het gaat om geld uitgeven aan proteïne snacks.
Een Instagram-video waarin artsen vertellen wat ze hun eigen kids nooit zullen laten doen, ging viral. Van slaapfeestjes tot sekseducatie: het levert verrassende inzichten op.
Als iemand zegt dat opvoeden helemaal vlekkeloos gaat, kunnen wij je vertellen dat dat totaal niet zo is. Ook niet als je kinderen volwassen zijn. Ze blijven jouw kind – met een eigen mening en af en toe stevige discussies.