Het ouderschap verandert alles. Dat is heel mooi, maar soms ook verdrietig en ingewikkeld. Je partner is niet langer alleen je partner, maar ook de vader of moeder van je kind. Soms lijkt het wel alsof je samen een bedrijf aan het runnen bent. En dat is nu precies hoe het niet moet voelen.
Lees verder onder de advertentie
Ik weet het nog zó goed. In mijn zwangerschap beloofden we elkaar dat we er alles aan zouden doen dat we ook echt ‘verliefde partners’ zouden blijven. Dat we goed zouden blijven communiceren en genoeg tijd voor elkaar zouden blijven maken. Dat proberen we nu nog steeds, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Het is heel makkelijk om elkaar uit het oog te verliezen in de drukte van het runnen van een gezin.
Lees verder onder de advertentie
Date nights
Waarschijnlijk roep je heel vaak dat je ‘echt een keer weer wat samen moet gaan doen’, maar het komt er nooit van. Het gezin, je werk, het huishouden, familie en vrienden, het kost allemaal zoveel tijd en je houdt weinig over om aan elkaar te besteden. Maar die tijd moet je maken. Probeer minimaal één keer per maand een avond buiten de deur te plannen. Zet de datum desnoods vast. Ga uit eten, naar de bioscoop, een nachtje weg in een hotel, een kookcursus, maak er een stedentripje van óf doe wat jullie vroeger altijd deden. Zoals een fles wijn leeg atten, terwijl je met een pizza voor de televisie zit. Maar regel een oppas en ga even samen de deur uit.
Me-time
Naast tijd voor elkaar, is tijd voor jezelf ook heel belangrijk. Geef elkaar de rust en de ruimte, even los van de kinderen of je partner. Op stap gaan met vrienden, even sporten of jezelf in de badkamer opsluiten om in bad te gaan (met je Satisfyer). Geef jezelf de tijd om even op te laden, dan ga je beter in je vel zitten en heb je uiteindelijk ook meer oog voor elkaar.
Blijf een team
Het is logisch dat je niet altijd overal hetzelfde over denkt. Op het gebied van opvoeden liggen onze meningen ook weleens ver uit elkaar. Toch proberen we wel altijd naar elkaar te luisteren. Accepteer de verschillen en ook als dat even niet lukt: blijf toch gewoon een team. Doet je partner iets waar je het niet mee eens bent? Dan bespreek je dat later. Niet waar de kinderen bij zijn.
Communiceren
Praten is de basis van iedere relatie, en als je kinderen hebt is dat misschien wel nog belangrijker. In alle drukte kan het soms gebeuren dat je elkaar verkeerd begrijpt, maar als je erover praat, blijkt het vaak dat er niet zoveel aan de hand is. Als je blijft praten, ga je meningsverschillen uit de weg en houd je de sfeer in huis zoveel fijner. Bovendien geef je meteen een mooi voorbeeld aan je kinderen. Een relatietherapeut kan ook het geld waard zijn.
Intimiteit
Gek hè, we weten allemaal hoe onze kinderen er zijn gekomen en als ze er dan eenmaal zijn, staat intimiteit ineens onderaan het to-do-lijstje. Toch is het zó belangrijk om elkaar niet uit het oog te verliezen. Je hoeft niet meteen het bed in te duiken, een knuffel, kus of zeggen dat je van elkaar houdt is zo belangrijk. Blijf elkaar zien, blijf elkaar aanraken; je bent ook nog steeds geliefden. Bovendien maak je bij seks een stofje aan waardoor je je meer verbonden voelt.
Denk niet te groot
Natuurlijk is het leuk om elkaar te verrassen, weekendjes weg te gaan of van alles te organiseren en te doen, maar het runnen van een gezin is ook gewoon heel druk. Soms heb je even geen puf om eropuit te gaan of geen oppas. Oog voor elkaar hebben zit ook in de kleine dingen. Je partners favoriete gerecht koken, als de kinderen op bed liggen, even samen tegen elkaar aankruipen op de bank en een leuke film kijken of een liefdevolle kus voor het slapen gaan. Denk niet te groot en te ingewikkeld; kijk vooral wat er wél kan, in plaats van wat er niet kan.
In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Een kinderwens hebben is een verlangen dat diep van binnen kan branden. Maar wat als jouw wens zó groot is, dat je een grens overschrijdt? Anna (28) deelt haar verhaal over een beslissing die haar leven voorgoed veranderde – en waar ze nog steeds mee worstelt.
Onverwacht een brief krijgen van Jeugdzorg, dat ze een melding hebben gekregen van mishandeling en bij je langs willen komen. De schrik van elke ouder. Het overkwam Chantal.
Rekeningen na een avondje uit: de ene wil om en om betalen, de ander liever splitten. Hoe dan ook, het kan toch lastige situaties opleveren. Zo ook voor Felicia en haar vriend, die opdraaiden voor de rekening van hun vrienden.
Een onbegrijpelijk fenomeen. Zo noemt presentator en ondernemer Kaj Gorgels het vaderschap. In Switched-On de podcast vertelt hij meer over hoe hij de eerste maanden met zijn zoon beleefde en wat zijn allergrootste missie is als kersverse vader.