De relatie-rode vlaggen: 4 scheidingssignalen waar je op moet letten

11.09.2024 11:00
rouw gebroken hart Bron: Pexels

Dus je hebt een geweldige relatie, maar af en toe schuurt het toch een beetje. Je bent niet de enige! Psychologen John en Julie Gottman hebben een lijstje samengesteld met vier dingen die je relatie zomaar naar de kliko kunnen helpen.

4 voorspellers van een scheiding

En ja, wij hebben het even voor je op een rijtje gezet. Kijk snel of je deze vier niet per ongeluk in je relatie hebt zitten!

  1. Harde kritiek
    “Waarom ben je altijd zo laat?” klinkt misschien als een gemoppertje, maar “Je bent echt een dramaqueen” is een andere koek. Als je partner je constant met harde kritiek overladen wordt, dan voelen ze zich al snel niet meer gewaardeerd. Dat kan een relatie flink onder druk zetten. Dus, skip die scherpe kritiek en houd het bij een vriendelijk “Kun je misschien iets eerder thuis zijn?”
  2. Defensief gedrag
    Voel je je altijd als een slachtoffer van de situatie of krijg je je partner met hun eigen woorden terug in je gezicht? Dat is defensief gedrag in actie. Het lijkt misschien een manier om jezelf te beschermen, maar in werkelijkheid is het een manier om echte oplossingen te vermijden. Probeer in plaats daarvan samen een oplossing te vinden, zonder je in je schulp te verstoppen.
  3. Minachting
    Minachting komt in allerlei vormen: sarcastische opmerkingen, beledigingen of gewoon een vieze blik. Dit gedrag is als zuurstof voor een relatieprobleem: het maakt alles erger. Je partner kleineren of denigreren? Echt een no-go. Houd het lief, ook als je een beetje gefrustreerd bent. Je relatie zal je dankbaar zijn.
  4. Afsluiten
    Je partner negeert, je gesprekken ontwijken of je verstoppen achter de telefoon? Dat is afsluiten in een notendop. Het lijkt misschien een manier om een conflict te vermijden, maar het zorgt er alleen maar voor dat je problemen niet oplost. Praat het uit, zelfs als je het moeilijk vindt, want die stille behandeling doet meer kwaad dan goed.

Dus, ben jij deze vier niet helemaal ontlopen? Geen paniek, met wat liefde en communicatie komt alles goed. Blijf lekker open en gezellig, en je relatie blijft stevig staan.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.