De communicatie stokt, de seks is verdwenen, hij doet niks in huis en jij vlucht naar de sportschool. Wat moet je doen, als je relatie op z’n gat ligt en je geen uitweg ziet? Scheiden of blijven?
Lees verder onder de advertentie
Een tijdje geleden stapte een jonge moeder de praktijk van psycholoog Sandra van Scheijndel binnen. Ze zat niet lekker in haar vel, en haar leven liep niet zoals zij wilde. Haar vriend was sinds een jaar bevangen door fitness; zeker vier avonden per week zat hij in de sportschool. At er eerst een hapje, en dronk na uren zwoegen nog een biertje na. De moeder? Die zorgde in haar eentje voor de kinderen. Of het misschien één avondje minder kon, vroeg ze. Zodat ze zelf ook eens weg kon, of in elk geval haar handen vrij had van de zorg. Ze sámen weer eens een gesprek konden voeren. De reactie van haar vriend: ‘Vertrouw je me soms niet? Je bent veel te onzeker.’
Lees verder onder de advertentie
Sandra: “Ze ging zitten in mijn kantoor, en zocht naar woorden voor haar probleem. ‘Ik ben de laatste tijd zo onzeker’, zei ze. Terwijl dát natuurlijk helemaal niet het geval was; ze was ongelukkig in haar relatie en voelde zich niet gehoord.”
Vijf relatiepijlers
Wat doe je dan? Als praten met je partner niet lukt, maar de onrust en onvrede in je leven maar blijven groeien? Wanneer besluit je dat er geen oplossing is en je maar beter kunt scheiden, en wanneer is het de moeite waard te blijven?”
Lees verder onder de advertentie
“Ten eerste”, zegt Sandra: “Elke relatie is het waard om voor te vechten, en wanneer er kinderen in het spel zijn, misschien nog wel een paar rondes extra. Maar”, benadrukt ze, “dan moeten de vijf relatiepijlers wel een voldoende scoren.” Die pijlers komen simpelweg op het volgende neer:
Gevoel. Delen jullie je emoties? Kun je je kwetsbaar opstellen, praten over je angsten, dromen en wensen?
Verstand. Dagen jullie elkaar uit? Leren jullie dingen van elkaar, kunnen jullie een goed gesprek voeren en zijn jullie intellectueel aan elkaar gewaagd?
Taakverdeling. Het huishouden, de opvoeding, werk en geld – is dat een beetje eerlijk verdeeld?
Seks. Is die gelijkwaardig en wederkerig, en naar tevredenheid van jullie allebei?
Vriendschap. Zijn jullie maatjes? Kunnen jullie samen genieten van dingen, samen lachen, en bestaat er een gezonde verhouding tussen de tijd samen, voor jezelf, en de tijd die jullie doorbrengen met eigen vrienden?
“Niemand is perfect, dus relaties ook niet”, relativeert Sandra. “En natuurlijk weegt niet elke pijler voor iedereen even zwaar; elke afweging is een persoonlijke. Het ene stel vindt seks onmisbaar, en hangt er dus veel gewicht aan wanneer dat niet goed loopt. Terwijl het andere stel misschien al jaren niet meer vrijt, maar dat wel prima vindt.”
Lees verder onder de advertentie
Toch is zo’n checklist een goede manier om je relatie eens goed onder de loep te nemen, vindt Sandra. “Een soort APK, zoals je ook op je werk eens in het jaar een functioneringsgesprek hebt. Veel stellen die in een niet lekker lopende relatie zitten, ontwikkelen een soort tunnelvisie. Je denkt dat bepaalde dingen die je ongelukkig maken normaal zijn, omdat je partner ze vanzelfsprekend vindt.” Door de communicatie over je relatie open te houden, kun je dat voorkomen, denkt ze. “Elke relatie heeft weleens een dip. Doordat het bij één van de twee niet lekker loopt op het werk bijvoorbeeld, of één van de partners ziek wordt. Een bevalling hakt er soms ook flink in, wanneer je opeens bijna niet meer aan elkaar toe komt.”
Die dips worden pas een probleem wanneer ze structureel onoplosbaar blijken, zegt Sandra. “Werkt je partner mee, als je aan een oplossing wilt werken? Komen jullie daarop nader tot elkaar? Zo nee, kijk dan eens in de spiegel en vraag jezelf af of je echt alles geprobeerd hebt. Is dat een ja, dan is het tijd om weg te gaan.”
Lees verder onder de advertentie
Wil ik dit voor mijn kind?
En als je toch besluit te blijven? “Dan is dat natuurlijk je goed recht”, vindt Sandra. “Maar stel jezelf dan eens de kritische vraag: Wanneer je kind later in een relatie zit als de jouwe, zou jij dit dan voor hem of haar willen? Uiteindelijk is het óók een voorbeeldkwestie.”
Lees verder onder de advertentie
Mocht je alsnog besluiten te scheiden, dan is het volgens Sandra wel zaak om als het even kan de tijd te nemen, zowel om tot de beslissing te komen als voor het vertrek zelf. “Op je werk bouw je ook eerst een dossier op, voordat je iemand ontslaat. Regel dingen. Is het een goed moment voor de kinderen, of zitten ze bijvoorbeeld middenin een belangrijke periode op school? Kun je al een woning regelen? En houd in vredesnaam de eer aan jezelf, ga niet met modder gooien. Houd je frustratie of boosheid weg van je kinderen. Hij mag misschien nog zo’n sukkel zijn, je hebt zelf in de hand hoe jij daarop reageert.”
Dionne heeft een heel lieve schoonmoeder. Goed, ze is wat aanwezig en ze trekt het liefst haar eigen plan, ook als je je grenzen aan hebt gegeven, maar hey, de kinderen zijn dol op haar en het kan echt slechter.
Een koosnaam voor je partner, je herkent het vast. Zo’n bijnaam die je alleen tussen jullie tweeën gebruikt en uitspreekt als je denkt dat niemand luistert. Totdat je kind het oppikt en enthousiast deelt met de buitenwereld. Daria (32) maakte het mee. Het schaamrood staat nog steeds op haar kaken.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (8 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: ingesleten rolpatronen
Iedere ouder maakt weleens een fout, maar sommige momenten blijven je voor altijd achtervolgen. Wat begon als een onschuldige speelsessie in het park, veranderde voor Sandra in een schuldgevoel dat ze al 14 jaar met zich meedraagt.
Een Instagram-video waarin artsen vertellen wat ze hun eigen kids nooit zullen laten doen, ging viral. Van slaapfeestjes tot sekseducatie: het levert verrassende inzichten op.
We kennen het allemaal: boodschappen doen en telkens weer schrikken bij de kassa. Maar bij Vianna thuis is het elke week een financiële horrorfilm. Haar man en zoon hebben namelijk geen grenzen als het gaat om geld uitgeven aan proteïne snacks.