Het klopt van geen kant en toch werkt het: mensen die niets gemeen hebben, maar al jaren een prima relatie hebben. ““Ik respecteer zijn cultuur en andersom is dat ook zo.”
Lees verder onder de advertentie
Er gaapt een cultuurkloof tussen de Hollandse Linda (30) en de Hindoestaans-Surinaamse Sanjay (43). En daarin is na elf jaar huwelijk weinig veranderd.
Linda: “Sanjay wil dat Shanti (9) en Krisna (4) ’s ochtends en ’s avonds douchen, ik vind dat niet goed voor hun huid. Hij heeft ouderwetse denkbeelden, bijvoorbeeld: ‘de vrouw kookt en serveert het eten, de man verdient de kost’.
Lees verder onder de advertentie
Zeggenschap
Zijn familie vraagt zich voortdurend af of ik de kinderen wel genoeg eten geef. In hun cultuur moeten kinderen er goedgevuld uitzien. Dat bewijst dat je goed voor ze zorgt. Ik hoef geen mollige kinderen, ik hecht meer waarde aan gezond eten. Waar ik ook aan moest wennen: de ongeschreven regel dat je kind van de hele familie is. Dat ontdekte ik pas toen onze oudste was geboren en de hele familie zeggenschap verwachtte.
Lees verder onder de advertentie
Als ze bijvoorbeeld langskwamen als Shanti sliep, werd er verwacht dat ik hem wakker maakte. Het is hoogst onbeleefd de familie niet te laten knuffelen met de baby. Als ik zei te hechten aan rust en regelmaat, overstemden ze mij gewoon. Dan pakten ze Shanti zelf op of praatten ze zo luid dat hij sowieso wakker werd.”
Linda ervaart de inmenging van haar schoonfamilie als storend, maar zegt er niet veel van. “Ik respecteer hun cultuur. Andersom hebben zij ook respect voor mijn achtergrond. ‘Linda is anders’, zeggen ze lachend. Mijn schoonmoeder is een van de liefste vrouwen die ik ken.
Lees verder onder de advertentie
Ze is begripvol en staat open voor andere ideeën. En uiteindelijk is Sanjay toch mijn kant opgekomen. Hij kiest steeds vaker voor mijn aanpak en gaat soms tegen de wens van zijn familie in. Ik ben nu hoogzwanger van de derde en straks houden we het kraambezoek twee weken buiten de deur.”
Dit verhaal is onderdeel van een interviewserie in het Kek Mama Liefdesboek 2018.
Yolanthe Cabau is niet alleen een succesvolle actrice, presentatrice én Kek Mama columnist, maar vooral een liefdevolle moeder. Haar zoontje Xess Xava, die ze samen met ex-man Wesley Sneijder heeft, is haar grote trots. Maar zoals dat tegenwoordig helaas vaker gaat op sociale media, krijgt ook hij te maken met ongevraagde meningen en ongepaste opmerkingen.
Je kent het wel: je doet even snel een boodschap en tegen de tijd dat je thuiskomt, is er een klein drama ontstaan. Maar dit keer geen omgekieperd pak melk of een kleuter die zijn knuffel kwijt is. Nee, er is ingebroken! Of toch niet?
Soms doe je als ouders iets waar je later spijt van hebt. Of waar je je enigszins voor schaamt. Zo ook Dilara, die door een actie niet bepaald meer goed bekend staat op de school van haar dochters.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (10 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: de eerste wendag op de basisschool.
Als de school belt flitsen er tachtig scenario’s door je hoofd, geen van alle goede. Gelukkig is er niet altijd sprake van rampspoed. Zoals bij Mieke (39), moeder van Merel (15) en Xavi (3).
Suus (34) hoort ze wel fluisteren op het schoolplein. Of als ze binnenkomt op een kinderfeest. Want hoe goed ze het ook voorheeft met haar collega-ouders, die lijken haar adviezen niet op prijs te stellen.