Schatje, konijntje, beertje of honnepon: kom er maar in met kleffe koosnaampjes, want die zijn dus hartstikke goed voor je relatie.
Lees verder onder de advertentie
Relatiedeskundige Paulien Timmer snapt wel waarom het goed is om een koosnaampje voor elkaar te bedenken. “Ben je al langere tijd samen, dan gaat een voornaam op een gegeven moment ook maar afstandelijk klinken. Jullie relatie is anders dan alleen vriendschappelijk, dus horen daar ook bijzondere benamingen bij.”
Lees verder onder de advertentie
Diepere betekenis
Koosnaampjes hebben vaak een diepere betekenis, gaat Timmer verder. “Een vriendin van mij wordt door haar man ‘vosje’ genoemd, omdat ze mooie, rode krullen heeft. Elke keer als hij haar zo noemt, zegt hij óók dat hij haar haren prachtig vindt. Zij noemt hem op haar beurt ‘beertje’, omdat ze zo lekker in zijn armen past. Wanneer ze haar man aanspreekt met beertje, dan bedoelt ze vooral dat ze het fijn vindt om met hem te knuffelen. Koosnaampjes komen dus vaak voort uit leuke gebeurtenissen, karaktereigenschappen of uiterlijke kenmerken. Ze zijn speciaal en ze brengen tegelijkertijd een soort liefkozende bewondering over.”
Lees verder onder de advertentie
Goede tijden
Veel onderzoek is er niet gedaan naar liefkozende bijnamen, maar een studie uit 1993 heeft wel een verband gelegd tussen het gebruik van koosnaampjes en het effect op relatietevredenheid. Hoewel de groep respondenten niet groot genoeg was om er conclusies uit te trekken, was de relatietevredenheid groter naarmate er vaker koosnaampjes werden gebruikt. Het zorgt er bovendien voor dat stellen in moeilijke tijden worden herinnerd aan het feit dat er ook mooie tijden zijn geweest. Paulien: “Je kunt koosnaampjes dus heel goed gebruiken om je relatie te boosten, en wie weet helpt het jullie ook nog op het moment dat het wat minder goed gaat.”
Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
Met de beste bedoelingen zet je jarenlang maandelijks braaf een bedrag opzij, om je kind een goede start te kunnen bieden. Om vervolgens je zoon op zijn achttiende verjaardag toegang te geven tot die spaarrekening en hij een jaar later geld komt vragen, omdat het op is.
We vlogen het afgelopen jaar van de ene zwangerschapsaankondiging naar de andere. Hoog tijd om al het babynieuws op een rijtje te zetten: deze BN’ers verwachten een baby in 2025.
Het leuke aan de feestdagen is dat de hele familie bij elkaar komt. Het lastige aan de feestdagen is óók dat de hele familie bij elkaar komt. Geen zin in ruzie of gedoe wegens botsende karaktertjes? Neem dan deze handleiding ter harte.
Of je kind nu een echte fijnproever of een kieskeurige eter is, het menu van je kleintje kan een enorme zoektocht zijn. Wat eet een dreumes op een dag? En hoeveel eet een peuter nou écht? Wij geven je een realistisch kijkje in de keuken van andere ouders. Deze week het menu van dreumes Wies.