Uit de Kek Mama jubileum-enquête blijkt dat zo’n 80 procent van de huishoudelijke taken neerkomt op de moeders. Wij vroegen relatiedeskundige Roefke Carmiggelt om tips, want hoe kom je tot een goede taakverdeling thuis?
Lees verder onder de advertentie
Haar belangrijkste advies: “Mijd bevelshuishouding.”
Behoefte
“Werk niet met lijstjes waar je vervolgens een krul achter zet”, legt Carmiggelt uit. “Luister en kijk naar de behoefte van een ander. Kan je man de ene dag wat hulp gebruiken bij het ordenen van de administratie, vindt-ie het misschien volgende week wel fijn om een goed gestreken overhemd klaar te hebben liggen. En dat geldt omgekeerd net zo goed.”
Lees verder onder de advertentie
‘Dat is mijn onderbroek niet’
Stem niet alles tot in het extreme met elkaar af. Als je goed om je heen blijft kijken en ziet waar je kunt helpen, kom je tot de beste sfeer thuis: “Jullie kinderen leren zo gelijk dat zij ook spullen opruimen die níet van hen zijn. Op deze manier voorkom je ‘Vandaag heb ik geen afruimdienst, dus ik blijf lekker zitten’ of ‘Nee, ik ruim dat niet op want dat is mijn onderbroek niet’.”
Ook is het de toon die de muziek maakt, vindt de relatiedeskundige: “Deel geen orders uit, maar spreek vanuit (daar is-ie weer) je behoefte. Voorbeeld? Zeg niet ‘Ga jij eens even de was doen, ga jij opruimen’, maar vertel rustig: ‘Als jij straks de droger doet, zijn we sneller klaar en kunnen we gezellig…’ nou ja, zo dus. Leer mensen, niet alleen je partner, maar ook jullie kinderen, te ontdekken wat het voordeel is van helpen.”
Lees verder onder de advertentie
Stofzuigen
Als laatste vindt Carmiggelt het belangrijk dat je niet afvinkt en telt wat jíj al allemaal hebt gedaan: “Ik was beneden aan het werk en hoorde mijn man stofzuigen. Toen ineens besefte ik me dat ik in geen drie jaar heb gestofzuigd. En het mooie: hij zou hier nooit iets van zeggen. Hij weet dat mijn behoefte is dat het huis schoon is en dat ik graag werk, hij gunt mij dat, dus op deze manier help je elkaar.”
Oppaskosten besparen door grootouders in te schakelen, dat doen toch zo veel mensen? Klinkt ideaal, vond ook Anne-Marije. Ze had van tevoren niet kunnen bedenken dat het zo’n wig tussen haar en haar schoonouders zou drijven.
Een nieuw jaar, een nieuw bedrag voor de kinderbijslag. Dat is fijn om te weten, want elke euro helpt als je kinderen sneller groeien dan je portemonnee kan bijhouden. Dit zijn de bedragen voor 2025.
Of je kind nu een echte fijnproever of een kieskeurige eter is, het menu van je kleintje kan een enorme zoektocht zijn. Wat eet een dreumes op een dag? En hoeveel eet een peuter nou écht? Wij geven je een realistisch kijkje in de keuken van andere ouders. Deze week het menu van Ties.Vajèn is […]
Het kiezen van een babynaam kan een behoorlijke uitdaging zijn, vooral omdat iedereen er een mening over heeft. Maar wat als die mening van een kenner komt? Op TikTok deelt expert Colleen Slagan wat volgens haar de grootste no go’s zijn.
De geboorte van je kind missen: het klinkt als een nachtmerrie die geen enkele vader ooit wil meemaken. Toch overkwam het deze drie mannen. “We zijn inmiddels zes jaar verder, maar ik ben nog steeds niet vergeven.”
Iedere week delen we op Kek Mama een dilemma van onze lezers. Deze week vraagt Josje (28) zich af of ze de vriendschap met haar beste vriendin moet opgeven.