Uit elkaar gaan is vaak een emotionele gebeurtenis, maar heeft ook praktische gevolgen voor bijvoorbeeld je hypotheek. Hoe kun je dit alles het beste regelen? Samen met Aegon zetten wij de belangrijkste tips en tricks op een rij.
Lees verder onder de advertentie
Want toegegeven: in zo’n verdrietige tijd is een beetje overzicht wel fijn.
Eén eigenaar?
Staat het koophuis op één naam, dan heb je als medebewoner officieel geen recht om in de woning te blijven. Tenzij je getrouwd bent in gemeenschap van goederen of samen andere afspraken hebt gemaakt in bijvoorbeeld een samenlevingscontract – dan moeten jullie je aan deze afspraken houden. Je kunt in het koopcontract of de hypotheekakte controleren op wiens naam de woning staat.
Bij een huwelijk in gemeenschap van goederen zijn jullie allebei eigenaar van de woning, maar ook zonder getrouwd te zijn is dit mogelijk. Vaak is er dan een samenlevingscontract opgesteld met daarin de mogelijke afspraken over naar wie de woning gaat als jullie uit elkaar gaan. Is er geen samenlevingscontract, dan zijn er in principe twee opties:
Lees verder onder de advertentie
1. De één koopt de ander uit
De uitkoopsom is dan de marktwaarde van het huis min de openstaande hypotheekschuld. Als het huis een flinke overwaarde heeft, moet je de helft hiervan aan je partner betalen. Heb je hier het geld niet voor? Dan kun je misschien je hypotheek verhogen. Of je kunt spullen uit jouw gedeelte van de inboedel gebruiken om je ex-partner uit te kopen – dit zijn slechts enkele voorbeelden: het beste is om hierover altijd met je financieel adviseur te praten, want er zijn meer mogelijkheden.
Lees verder onder de advertentie
2. Jullie verkopen de woning
Als uitkopen financieel niet mogelijk is (dus als het voor één persoon niet mogelijk is de hypotheek alleen te dragen), dan is het verkopen van de woning een optie. Jij en je ex hebben allebei recht op de helft van de (over)waarde en eventuele hypotheekschulden worden ook verdeeld.
Lees verder onder de advertentie
Wel goed om te weten: zodra je overwaarde hebt en je koopt een nieuw huis, dan krijg je te maken met een bijleenregeling. De overwaarde moet dan gebruikt worden voor de aankoop van je nieuwe huis. Doe je dit niet? Dan mag je geen rente aftrekken over het bijgeleende bedrag.
Samen eigenaar blijven
Er is ook nog een derde mogelijkheid waar niet altijd aan wordt gedacht: samen eigenaar blijven van het huis. Vooral als je samen een kind hebt kan dit een goede (tijdelijke oplossing zijn) want jullie hoeven niet halsoverkop te gaan verhuizen. Wel is het belangrijk dat er goede afspraken worden gemaakt over de hypotheek- en woonlasten.
Lees verder onder de advertentie
Koop je een nieuw huis, dan breekt een tijd van een hoop regelwerk aan. Hoeveel mag je nieuwe huis kosten? Kun je jouw hypotheek meenemen? En hoe pak je de verkoop van je huidige huis aan? De antwoorden op die én heel veel andere vragen vind je in deze checklist van Aegon. Geef aan wat jouw situatie is en ontvang per mail een downloadlink voor het stappenplan: superhandig.
Is jouw partner altijd degene die je verrast met een romantisch gebaar? Een onverwacht cadeautje, een avondje fancy uiteten of zelfs een ontbijtje op bed. Sommige mannen lijken gewoon geboren voor romantiek. En ja hoor, je sterrenbeeld speelt daar zeker een rol in.
Laurie (37) is orthopedagoog, opvoeddeskundige en moeder van zoons Dex (6) en Otis (2). Sinds dit jaar woont ze met haar gezin in Kaapstad. In haar column schrijft Laurie over haar ervaringen van het emigreren met twee jonge kinderen, het leven in Zuid-Afrika en de hoogtepunten en worstelingen van het ouderschap.
Doe jij als moeder het meest in huis? Van de kinderen naar school brengen tot de boel netjes houden? En merk je dat je partner niet altijd even enthousiast is om de handen uit de mouwen te steken? Het ligt niet aan hem, het ligt aan de sterren. Mannen met deze sterrenbeelden zijn namelijk luie […]
Van eenhoorns tot Elmo en van Paw Patrol tot prinsessen. Elke peuter komt in een fase waarin hij of zij enthousiast wordt van specifieke dingen. Daarom delen we iedere week een leuke peuterpassie van onze lezers, want soms zijn ze wel héél bijzonder.
Dat het ouderschap zwaar is, zal weinig moeders verbazen. Maar wist je dat meer dan 1 op de 4 moeders tijdens het voeden in slaap valt? Begrijpelijk? Absoluut. Maar ook risicovol, zeggen experts tegen Parents. Zo houd je volgens hen jezelf én je baby veilig.