Eerste kerstdiner op school: ‘Een halfuur later belde zijn juf’
Het is spannend, zo’n eerste kerstdiner op school. En dan kan je kleine in al z’n enthousiasme de festiviteiten íets te ver door trekken.
Als je snakt naar een man die spontaan aan het dweilen slaat, moet je dit verhaal van Gerard Janssen lezen. De schrijver van Het Vadersboek weet precies hoe we onze mannen moeten aanpakken.
Ik ben een vader van drie kinderen en ook geen natuurtalent als het aankomt op wassen, vouwen, opruimen, boterhammen smeren en verjaardagen onthouden. Ik heb daarom veel ervaring in ruzies en irritaties over mijn slechte huishoudelijke rendement. Daarnaast heb ik verschillende boeken geschreven om vaders en moeders met jonge kinderen een beetje bij te staan. Daarvoor heb ik me verdiept in de biologie en de antropologie van het vader- en moederschap.
En ik weet één ding: de meeste moeders vervloeken hun man weleens en denken dingen als: slome dit, werkschuw dat of arrogante dat. Geloof me, dat is niet de juiste benadering. Er zijn betere manieren om een vader in beweging te krijgen.
Als een vrouw zegt: “Weet je wat ik altijd zo grappig vind aan jou…”, dan komt er iets wat ze helemaal niet grappig vindt. Mannen vinden dat verwarrend. Zeg wat je vindt en geef duidelijke aanwijzingen als je zijn hulp wilt. Mannen vinden het leuk een vrouw een plezier te doen. Iedere man droomt van het redden van een vrouw. Uit de branding, uit een brandend huis.
Je moet ze er echter wel even op wijzen dat je gered moet worden. Als je verdrinkt in een moeras van dagelijkse verplichtingen en huishoudelijke klusjes, zeg dan niet: “Het lukt me allemaal wel, jij heb vast wat belangrijkers te doen.” Een man denkt dan dat je het lekker vindt in de modder te spartelen. Om te zorgen dat hij je uit het moeras trekt, moet je gorgelgeluiden maken en roepen: “Help!”
Het is niet zo dat vaders geen saaie dingen willen doen. Mannen zijn in staat iedere dag heel veel saai werk te verzetten. Honderd keer een bal hoog te houden of een drumroffel te oefenen. Dat doen ze omdat ze een heel goede voetballer of muzikant willen worden. Mannen willen nu eenmaal graag iets voorstellen in een gemeenschap. En als je heel goed stofzuigt of aan verjaardagen denkt, stel je alleen thuis iets voor. In het beste geval.
Als je van een man iets gedaan wilt krijgen, is het slim om in je achterhoofd te houden dat een man graag maatschappelijk iets voorstelt. Vraag bijvoorbeeld niet of hij een boterham met pindakaas wil smeren voor de lunchtrommel van zijn kind, maar laat hem plaatjes van Japanse bento-boxjes zien met een Super Mario gemaakt van kaas en augurk. En spiegel hem voor hoe iedere moeder in de hele school over hem als supervader zal praten als hij zo’n mooie lunchdoos zou maken. Hoe de juffen en meesters met ontzag over hem zullen fluisteren tijdens de schoolvergaderingen. En hoe het hoofd van de school een beetje rechterop gaat staan als hij zijn kind naar school brengt.
Vrouwen kunnen heel snel het huis aan kant brengen, zodat het er op het eerste gezicht goed uitziet. Een man kun je weer beter inzetten op de details. Mannen komen het best tot hun recht in de special forces. Een man is een specialist die graag deel uitmaakt van een Ocean’s eleven-achtig team. Hij is de cijferslotspecialist of hij weet alles van beveiligingscamera’s.
Maak een man dus tot specialist. Hoofd Vlekkenverwijderaar bijvoorbeeld. Laat ze een studie maken van verschillende soorten vlekken en de verschillende soorten chemicaliën waarmee je deze vlekken aan kunt vallen. Geef hem de opdracht een chemicaliënkoffertje samen te stellen en elke vlek chirurgisch te verwijderen. En geef hem een sproeier die het geluid maakt van een laserpistool.
Is hij handig met computers, laat hem een app ontwikkelen die de huisagenda bijhoudt. Is hij handig met gereedschap? Laat hem geheime lades bouwen die je schoonmoeder nooit zal vinden. Laat hem een kinderpartijtje organiseren met geheime camera’s en een televisie die plotseling uit zichzelf begint te praten en die de kinderen he-le-maal gek maakt.
Denk niet te snel dat je man gemakzuchtig is. Dat hij de kantjes ervan afloopt zodat jij ervoor opdraait. Mannen zijn over het algemeen heel eendimensionaal en transparant. Ze denken meestal niet zoveel en handelen niet volgens een plan.
Sterker nog. Veel mannen vinden het waarschijnlijk zelfs leuk om schoon te maken of te stofzuigen of mee te denken over een verjaardag. Maar mannen beginnen er niet aan omdat ze er niet aan denken. Of omdat het niet lukt eraan te beginnen. Omdat een onzichtbare kracht hen tegenhoudt. Je kent het wel. Je moet de ramen lappen, je wilt het gaan doen, en het lukt niet omdat een mysterieuze oerkracht je in de macht heeft. Je gaat de mail checken of op Facebook kijken. En als het dan toch lukt om te beginnen, krijg je strepen op de ruiten.
Ikzelf heb me heel vaak voorgenomen het ‘deze keer wel goed te doen’. Met opmerkelijk goede moed begon ik dan aan het uitruimen met de vaatwasmachine. Maar op één of andere manier liep ik altijd vast tussen de bordjes en de kopjes en ging ik heel even de mail checken. Ook maakte ik regelmatig verkeerde keuzes. Dan begon ik met het afstoffen van boeken in de boekenkast, of het schoonmaken onder de bank. Een klusje dat veel tijd kostte maar weinig zichtbaar effect opleverde. Met als resultaat dat ik het weer niet goed had gedaan.
Lees ook
Onderzoek: vaderschap maakt mannen aantrekkelijker >
Als de buurvrouw onverwacht binnen komt vallen en het is een puinhoop, dan wordt niet de vader, maar de moeder erop aangekeken. Als een vader er een beetje een rommeltje van maakt op zijn ‘oppasdag’, is dat normaal. Zo zijn vaders. Een moeder die er een rommeltje maakt, moeten we een beetje in de gaten houden.
Vergeet een kind zijn lunchtrommel mee naar school te nemen of zitten er nog aangevreten boterhammen van een dag eerder in, dan wordt de moeder erop aangekeken. Vergeet een kind de verjaardag van een vriendinnetje, dan heeft de moeder niet goed opgelet. Is de spreekbeurt van een kind een warrig verhaal, dan denkt de juf aan de moeder die sowieso altijd een beetje een rare indruk maakt. Zou ze soms een paar glaasjes wijn drinken aan de ontbijttafel? Altijd is er wel dat grote onzichtbare oog dat moeders in de gaten houdt.
Moeders voelen zich beoordeeld door vriendinnen, vrienden en natuurlijk schoonmoeders. Mannen denken hier niet over na. Daarom moet je het goed uitleggen aan een man. En om het goed uit te leggen, moet je eerst goed begrijpen hoe het zit. Ga daar maar eens over nadenken. Als je een man goed en met humor uitlegt hoe jouw wereld in elkaar zit, en je daarbij vertelt dat die wereld donker is zonder hulp van een vader, dan helpt een vader je dolgraag.
Je bent niet de eerste die iets gedaan probeert te krijgen van een man. De militaire wereld worstelt al duizenden jaren met dit probleem. De conclusie: je moet recruten die veertig kilometer moeten marcheren met een dertig kilo zware rugzak, een beloning in het vooruitzicht stellen.
Een andere techniek die in de gokwereld en de computerspelletjes wordt gebruikt, is beloningen onvoorspelbaar maken. Je moet dan doosjes uitpakken, want er kunnen munten inzitten. Meestal zijn het er maar een paar, maar soms – heel soms – zijn het er heel veel. Dat maakt een spelletje verslavend. Dezelfde tactiek kun je met huishoudelijke klusjes toepassen. Ieder klusje belonen. Meestal heel klein, maar soms een onverwacht grote bonus.
Dit is een lastige. Zoals hij daar zit met zijn spiksplinternieuwe smartphone en zijn agenda vol uiterst belangrijke afspraken, is het misschien moeilijk voorstelbaar dat deze hardwerkende meneer je de komende week gaat helpen met schoonmaken, de lunchboxjes, het huiswerk van de kinderen en de verjaardag van de buurvrouw. Maar als je niet in hem gelooft, wordt het sowieso niks.
Als je in iemand gelooft, geef je hem meer kansen, ben je geduldiger en geef je accurater advies. Sommigen noemen dat het Pygmalion-effect. Artsen spreken weleens van het nocebo-effect: als een patiënt denkt dat een medicijn toch niet werkt, dan werkt het ook minder goed. Over medicijnen gesproken: wat ook weleens wil werken is de wifi saboteren.
Dit artikel staat in Kek Mama magazine.
Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >