Twee op de vijf werkende Nederlanders vinden het geboorteverlof van vijf dagen te kort: ruim veertig procent wil minimaal vier weken vrij krijgen om bij hun pasgeboren baby te kunnen blijven.
Lees verder onder de advertentie
Dit blijkt uit onderzoek van HR-dienstverlener Pay for People onder 1075 werkende Nederlanders.
Vrouwen hebben er meer moeite mee
Grappig feitje: vooral vrouwen lijken moeite te hebben met de duur van het verlof. Dik 74 procent van de vrouwen vindt het te kort, tegenover 57 procent van de mannen.
Ook blijkt uit het onderzoek dat voornamelijk werkenden tot veertig jaar vinden dat het geboorteverlof minimaal vier weken zou moeten duren – zo’n 66 procent. Van de veertigers is slechts 37 procent het hiermee eens. Dennis Luyten, CCO van Brisker Group, waaronder Pay for People valt: “Het is geen toeval dat voornamelijk twintigers en dertigers meer geboorteverlof wensen. Deze mensen zijn over het algemeen op een leeftijd waarop het krijgen van kinderen een actueel onderwerp kan worden. Voor veel jonge professionals is geboorteverlof dan ook een belangrijke secundaire arbeidsvoorwaarde.”
Lees verder onder de advertentie
Wetswijziging
Luyten vervolgt: “Ondernemers die ik spreek, worstelen er regelmatig mee. De bereidheid om meer verlof te geven is er vaak wel, maar wat is reëel en wat is wijsheid? Het is fijn dat de overheid daar in 2020 met een wetswijziging meer duidelijkheid over gaat geven.”
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.
Nog één mep en ik vertrek, dacht Yvonne (39) steeds. Toen vier jaar later – vele klappen en vernederingen verder – haar man Ivar ook een tik gaf aan dochter Milou (nu 5), had ze eindelijk de moed hem te verlaten.