Als moeder en ondernemer combineer je twee uitdagende rollen. Aan de ene kant ben je verantwoordelijk voor je gezin en het runnen van je huishouden, en aan de andere kant heb je je eigen bedrijf dat ook jouw aandacht en energie vraagt. Het kan verleidelijk zijn om deze twee werelden met elkaar te laten overlappen, maar het is cruciaal om ze gescheiden te houden. Dit zorgt niet alleen voor rust en overzicht, maar helpt ook om je focus te bewaren en stress te verminderen. Samen met ondernemers.com delen wij vijf tips die je kunnen helpen om privé en zakelijk gescheiden te houden.
Lees verder onder de advertentie
1 – Creëer een aparte werkruimte
Of je nu een volledige kamer als kantoor hebt of een hoekje in de woonkamer, het is belangrijk om een vaste plek te hebben waar je werkt. Dit helpt je om gefocust te blijven tijdens werktijd en om makkelijker ‘uit te schakelen’ zodra je werkdag voorbij is. Het zorgt er bovendien voor dat je gezinsleven niet continu door werk onderbroken wordt, waardoor je privéomgeving ook echt een plek voor ontspanning blijft.
Lees verder onder de advertentie
2 – Stel duidelijke werktijden in
Het kan als ondernemer verleidelijk zijn om continu bezig te zijn met je werk, vooral als je vanuit huis werkt. Het is daarom belangrijk om duidelijke werktijden voor jezelf in te stellen en je daaraan te houden. Op deze manier kunnen je kinderen en partner ook wennen aan de momenten waarop je wel of niet beschikbaar bent. Plan daarnaast tijd in voor jezelf en je gezin, zodat werk en privé in balans blijven.
Lees verder onder de advertentie
3- Vraag een zakelijke bankrekening aan
Een andere belangrijke stap die je kunt nemen om je privé- en zakelijke financiën gescheiden te houden, is een zakelijke bankrekening aanvragen. Door je zakelijke inkomsten en uitgaven apart te houden, voorkom je verwarring en maak je het jezelf makkelijker tijdens de belastingaangifte. Het zorgt bovendien voor een professionelere uitstraling naar klanten toe. Dit is een relatief eenvoudige stap die je veel tijd en hoofdpijn kan besparen op de lange termijn.
Lees verder onder de advertentie
4 – Gebruik aparte telefoonnummers en e-mailadressen
Een simpele maar effectieve manier om privé en zakelijk gescheiden te houden, is door verschillende telefoonnummers en e-mailadressen te gebruiken. Zo voorkom je dat zakelijke klanten je in de avonduren of in het weekend bereiken en houd je je privécommunicatie overzichtelijk. Er zijn tegenwoordig ook apps beschikbaar waarmee je eenvoudig een tweede telefoonnummer aan je smartphone kunt toevoegen zonder dat je een extra toestel hoeft aan te schaffen.
Lees verder onder de advertentie
5 – Houd je sociale media gescheiden
Socials spelen hoogstwaarschijnlijk zowel privé als zakelijk een belangrijke rol. Maar onthoud wel dat het essentieel is om privé en zakelijke accounts gescheiden te houden. Gebruik aparte accounts voor je onderneming om een professionele uitstraling te behouden en te voorkomen dat je persoonlijke leven vermengd raakt met je zakelijke content. Dit zorgt ervoor dat je gericht communiceert met je klanten, terwijl je privéaccounts voor je familie en vrienden zijn. Zo voorkom je dat zakelijke berichten je privéleven overschaduwen, en andersom. Leestip: nog meer handige tips van een ondernemende moeder vind je in het eerder verschenen artikel ‘Ondernemer Nina Pierson over bewust opvoeden, gezond eten en haar bedrijf SLA’.
Lees verder onder de advertentie
Een gezonde balans creëren
Ondernemen als moeder is een uitdaging, maar door privé en zakelijk gescheiden te houden, creëer je een gezonde balans. Dit zorgt niet alleen voor meer rust in je hoofd, maar ook voor betere prestaties op beide vlakken. Door middel van onder meer aparte werkruimte en een zakelijke rekening kun je gefocust blijven en voorkomen dat je overspoeld raakt door de combinatie van rollen. Blijf flexibel, maar bescherm ook de grenzen tussen werk en privé om jezelf en je gezin te ontlasten.
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
Van extravagante thema’s tot dure locaties, het lijkt soms alsof de lat steeds hoger wordt gelegd voor kinderfeestjes. Maar wat doe je als je ineens zélf moet betalen voor het feestje waar je kind voor is uitgenodigd? Het overkwam Gina.
We vlogen het afgelopen jaar van de ene zwangerschapsaankondiging naar de andere. Hoog tijd om al het babynieuws op een rijtje te zetten: deze BN’ers verwachten een baby in 2025.
Met de beste bedoelingen zet je jarenlang maandelijks braaf een bedrag opzij, om je kind een goede start te kunnen bieden. Om vervolgens je zoon op zijn achttiende verjaardag toegang te geven tot die spaarrekening en hij een jaar later geld komt vragen, omdat het op is.