Niets mooier dan je baby na je bevalling in je armen te krijgen. Maar de dagen daarna kan die roze wolk wat overschaduwd worden door lichamelijke ongemakken, waaronder hechtingen. Hoe je die hechtingen precies verzorgt, lees je hier.
Lees verder onder de advertentie
Wanneer hechten?
Het is hard werken, zo’n bevalling. En als de baby niet zo vlot wil komen, kan de verloskundige besluiten om een knip te zetten. Ook kan het zijn dat de bevalling erg snel gaat en dat je inscheurt: je hebt dan een ruptuur. In beide gevallen – en natuurlijk als je bevalt via een keizersnee – word je daarna gehecht.
Lees verder onder de advertentie
Hoe gaat het hechten?
Eén of meerdere hechtingen krijgen, klinkt niet fijn. Maar gelukkig ligt er een kleine baby op je borst waar je, mede door de adrenaline, alleen maar oog voor hebt. Dus wat de verloskundige daarna met je doet, maak je waarschijnlijk toch maar half mee.
Hechten gebeurt in elk geval onder plaatselijke verdoving. Dat kan met een injectie of via een spray. Die laatste wordt vaak alleen gebruikt bij oppervlakkige scheurtjes. Bij de meeste hechtingen wordt gebruik gemaakt van materiaal dat vanzelf weer oplost na een aantal weken. Heb je een totaalruptuur, dan moet je in het ziekenhuis gehecht worden door een gynaecoloog. Dit gebeurt soms onder narcose. Ben je thuis bevallen en heb je een totaalruptuur, dan ga je per ambulance naar het ziekenhuis.
Het hechten zelf doet geen pijn, omdat je plaatselijk verdoofd wordt. Naderhand horen hechtingen ook geen pijn te doen. Is het wel gevoelig, dan kan een douche en paracetamol helpen. Ook kun je de hechtingen met koude kompressen koelen.
Hoe verzorg je je hechtingen?
Het is belangrijk om de hechtingen na je bevalling goed te verzorgen, om te voorkomen dat je bijvoorbeeld last krijgt van infecties. Een aantal tips:
Plas de eerste dagen onder de douche, zodat je goed kunt spoelen (bijkomend voordeel: plassen doet dan wat minder zeer)
Zit je op het toilet, zorg er dan voor dat je een flesje water paraat hebt staan om te spoelen
Verschoon maandverband regelmatig
Ga soms even met je billen bloot op bed liggen; klinkt gek, maar in de open lucht herstelt de wond sneller
Hechtingen verwijderen
Veel hechtingen lossen vanzelf op, dus eigenlijk heb je daar (los van de verzorging) geen omkijken meer naar. Als een hechting verwijderd moet worden, dan doet de verloskundige dat vaak aan het einde van de kraamweek.
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
Influencer Vera Camilla deelt verdrietig nieuws: ze had een chemische zwangerschap. De positieve test was zo gewenst, nadat zij en partner Jeff in november een miskraam meemaakten.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag