Striae, pukkeltjes, spataderen: tijdens je zwangerschap kan je huid het zwaar te verduren krijgen. Wat zijn de meest voorkomende klachten en kun je er iets aan doen?
Lees verder onder de advertentie
Sommige vrouwen gaan fluitend door hun zwangerschap heen en hebben amper kwaaltjes. Anderen hebben last van gevoelige borsten, hangen elk uur boven het toilet en merken dat hun huid verandert. Hieronder leggen we uit welke klachten je kunt krijgen aan je huid (en klik hier voor de rest van de zwangerschapskwaaltjes).
Lees verder onder de advertentie
Eczeem
Heb je normaal gesproken veel last van eczeem of psoriasis? Dan bestaat de kans dat je er tijdens je zwangerschap door de verandering van je hormoonhuishouden amper last van hebt. Maar ook het tegenovergestelde kan het geval zijn: dat je eczeem juist verergert.
Lees verder onder de advertentie
Het uit zich in rode en schilferende vlekjes of bultjes op de huid, die ontzettend jeuken. Soms helpt het om je huid goed in te smeren met een vette zalf, maar bij erge klachten moet een doktersrecept uitkomst bieden.
Striae
Tijdens je zwangerschap rekt je huid in flink tempo uit en daardoor kan het zijn dat je striae krijgt. Kán – niet iedereen krijgt er last van.
Je herkent striae aan paasrode striemen op je lichaam. Na verloop van tijd worden ze lichter van kleur en vallen ze minder op. Ze zullen echter niet helemaal verdwijnen en er is geen middeltje voor. Maar hé, je lichaam heeft een kind gedragen en gebaard, dus wees vooral trots op die strepen.
Tijdens je zwangerschap worden je borsten niet alleen groter en gevoeliger, je tepels veranderen ook van kleur. Dit komt omdat je pigment verandert dankzij de hormonen. Vaak gebeurt dit al heel vroeg in de zwangerschap, maar na de bevalling gaat het ook weer weg.
Lees verder onder de advertentie
Kenmerkend bij veel zwangere vrouwen is ook de linea negra – die fraaie, donkere lijn die in het midden van je buik, via je navel naar beneden loopt. Ook deze lijn verdwijnt een aantal maanden na je bevalling gewoon weer.
Zwangerschapsmasker
Waarschijnlijk heb je hier wel eens van gehoord, want het komt bij veel zwangere vrouwen voor. Bij een zwangerschapsmasker ontstaan er gekleurde pigmentvlekken in je gezicht die donkerder worden als je veel in de zon zit. Opletten dus, als je hoogzomer zwanger bent en goed smeren (of nog beter: zoek de schaduw op).
Lees verder onder de advertentie
Spataderen
Ha, nog zo’n leuke zwangerschapskwaal. Door een verhoogde druk in de aderen in je benen en omdat je bindweefsel slapper wordt, kun je spataderen krijgen. Niet echt fijn, maar in de meest gevallen verdwijnen ze na de bevalling gewoon weer. Dit kan echter wel een paar maanden duren.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.