Je haar verven tijdens je zwangerschap. Is dat eigenlijk wel veilig? Kan haarverf kwaad voor je baby? Wij zochten het voor je uit.
Lees verder onder de advertentie
Tijdens het kleuren van je haar, komen de verfstoffen via je bloedbaan bij je baby terecht. Dat gebeurt via het contact met je hoofdhuid of omdat je ze inademt. Of dit schadelijk is voor je kind, is niet bewezen. De hoeveelheden zijn in principe zo laag, dat de kans heel erg klein is. Toch kun je als je zwanger bent beter het zekere voor het onzekere nemen en alleen veilige producten gebruiken om je haar te verven.
Haar verven tijdens je zwangerschap: zo kan het wel
Wil je je haar verven tijdens je zwangerschap, dan kun je het beste kiezen voor een natuurlijke haarverf. Die bevat geen peroxide, ammoniak of het kankerverwekkende PPD (phenylenediamine) of henna. Op die manier bescherm je niet alleen je baby, het is ook nog eens beter voor jouw hoofdhuid – zeker tijdens de zwangerschap. In die negen maanden is je huid namelijk een stuk gevoeliger en bovendien verandert je haarstructuur.
Als je je haar niet bij de kapper laat verven maar zelf aan de slag gaat, ga dan goed na welke stoffen in het product zitten dat je koopt. Zorg er ook voor dat je handschoenen draagt, dat de ruimte goed geventileerd wordt en dat je je de verf snel weer uit je haar spoelt.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.