Je nagels eraf bijten: zonde! Maar ben jij (of je kind) hier eenmaal aan gewend, dan is het lastig om te stoppen. Toch zijn er een paar slimme trucs om van nagelbijten af te komen. Je leest ze hier.
Lees verder onder de advertentie
Hoe ontstaat nagelbijten?
Sommige mensen bijten hun nagels eraf omdat ze simpelweg te lang zijn. Maar er zijn er ook die bijten omdat ze een dwangstoornis hebben of psychische problemen. Spanning, angst en eenzaamheid kunnen het nagelbijten verergeren. Bij nagelbijten kauw je de nagels van je vingers af, maar soms ook de huid rond je nagels. Er is zelfs een medische term voor: onychofagie. Veel mensen beginnen als kind met nagelbijten, maar stoppen hier vanzelf mee als ze ouder zijn. Toch blijft ongeveer twintig procent van de volwassen ermee kampen.
Het lijkt heel simpel om te stoppen, maar je bent als nagelbijter snel geneigd om je vingers weer naar je mond te brengen – een automatisme. Iets om je aandacht af te leiden kan helpen, denk bijvoorbeeld aan een stressbal of een pen. Of kauw op iets wat geen kwaad kan, zoals kauwgom. Zorg er altijd voor dat je nagels zo kort mogelijk zijn afgeknipt. Ook kun je verschillende soorten nagellak kopen met een bittere smaak, waardoor je minder snel geneigd bent om je nagels af te bijten. Er is zelfs een app die je helpt om te stoppen met nagelbijten: Streaks. Daarin houd je bij hoeveel dagen op rij je niet gebeten hebt en krijg je tips wat je kunt doen als je zin hebt om te bijten. Slaag je er niet in om het nagelbijten te verminderen? Ga dan eens naar de manicure. Die kan vooral de huid rondom je nagels weer mooi maken en heeft ook verschillende mogelijkheden om ervoor te zorgen dat je stopt met bijten.
Lees verder onder de advertentie
Wat als je kind nagels bijt?
Het is niet bekend of nagelbijten genetisch bepaald is. Wel is het vaak zo dat kinderen sneller gaan nagelbijten als ouders dat ook doen. De meeste kinderen beginnen rond hun vierde jaar met nagelbijten, om te kunnen omgaan met stress of spanning. Bij de meeste kinderen stopt deze nare gewoonte vanzelf. Wat je er tot die tijd aan kunt doen? Leid je kind af als je ziet dat zijn handen weer naar zijn mond gaan of smeer een mooi kleurtje nagellak op zijn of haar nagels. Is je kind overdag thuis, doe dan een aantal pleisters om zijn vingers, zodat hij zijn nagels er niet kan afbijten.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.