Normaal gesproken ga je vier tot acht keer per dag naar het toilet om te plassen. Als je een zwakke blaas hebt – ook wel overactieve blaas genoemd – gebeurt dit vaker. Hoe dit komt en wat je eraan kunt doen, lees je hier.
Lees verder onder de advertentie
Je blaas kan ongeveer anderhalve liter urine opslaan. Zodra er ongeveer 0,2 liter in zit, ontstaat er al een lichte aandrang om te gaan plassen. Een seintje van de blaas naar de hersenen zorgt ervoor dat jij naar het toilet gaat.
Bij een zwakke blaas is je blaas extra prikkelbaar: hij spant zich al aan als hij nog niet vol is. Je hersenen krijgen dit bericht ook en voor jou voelt je blaas dan dus voller aan dan hij in werkelijkheid is. Daardoor moet je vaak plotseling naar het toilet, zowel overdag als ’s nachts. Ook kan het zijn dat je ongewild wat urineverlies hebt.
Lees verder onder de advertentie
Hoe ontstaat een zwakke blaas?
De oorzaak is niet duidelijk. Wel is de kans op een zwakke blaas groter als je ouder wordt en als je bepaalde medicatie gebruikt, bijvoorbeeld tegen depressie. En ga je vaak uit voorzorg extra vaak naar het toilet? Dan is je blaas niet meer gewend om de plas op te houden en kan dat steeds lastiger worden.
Lees verder onder de advertentie
Let ook op met het drinken van veel koffie of andere cafeïnehoudende dranken, zoals thee en cola. Daardoor vult de blaas zich sneller, waardoor de druk en de aandrang om te plassen toenemen.
Is er iets aan te doen?
Ja, een zwakke blaas kun je trainen. Daarbij doe je oefeningen waarbij je het plassen uitstelt. Een bekkenfysiotherapeut kan je hierbij helpen. Je leert hoe je de plas steeds langer op kunt houden, zodat de klachten verminderen of stoppen.
Realiseer je wel dat je deze oefeningen regelmatig moet blijven doen om ervoor te zorgen dat de problemen niet terugkomen. Helpt het trainen van je blaas niet, dan kan een huisarts medicatie voorschrijven.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.