Als je zwanger bent, kun je last krijgen van pigmentvlekken in je gezicht. Dit noem je een zwangerschapsmasker. Wat de oorzaak is en of je er iets aan kunt doen, lees je hier.
Lees verder onder de advertentie
Tijdens je zwangerschap kan je huid nogal veranderen. Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van pukkeltjes, striae of spataderen.
Misschien merk je dat je in de loop van je zwangerschap – meestal in het tweede of derde trimester – ook last krijgt van wat bruine vlekken in je gezicht of hals: het zogenoemde zwangerschapsmasker.
Hoe ontstaat het?
Je raadt het al: de hormonen spelen hierbij een rol. Door de combinatie van de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron én zonlicht dat op je huid schijnt, ontstaat het zwangerschapsmasker. De kans daarop is het grootst halverwege je zwangerschap of richting het einde. In die negen maanden maakt je lichaam door je hormonen meer pigment aan en ben je dus gevoeliger voor zonlicht.
Lees verder onder de advertentie
Wat merk je ervan?
De pigmentvlekjes zijn meestal bruin van kleur en komen vaak voor op het voorhoofd, de kin en de bovenlip. Soms komen ze ook voor in de hals. De vlekjes hebben niet allemaal dezelfde kleur, maar variëren van licht- tot donkerbruin.
Nee, een zwangerschapsmasker is onschuldig en de vlekjes doen ook geen pijn. Wel kan je je er onprettig door voelen omdat ze op een opvallende plaats zitten.
Wat kun je eraan doen?
Eigenlijk hoef je niets te doen, want de pigmentvlekken verdwijnen na je bevalling geleidelijk. Meestal binnen een paar maanden, soms duurt het een jaar.
Als dit je te lang duurt, kun je make up gebruiken ter camouflage of na je zwangerschap crèmes gebruiken of voor een chemische peeling kiezen. Daarbij wordt de pigmentatie van de huid behandeld en worden oppervlakkige huidlagen verwijderd. Doe dit wel altijd in overleg met je huisarts.
Kun je het zwangerschapsmasker voorkomen?
Ja, en uiteraard is voorkomen beter dan genezen. Dus ben je zwanger, pas dan altijd op met de zon. Ga niet uitgebreid liggen bakken en bescherm je gezicht met een petje. En natuurlijk: blijf smeren, smeren en nog eens smeren met een hoge factor.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.