Heb je je ooit afgevraagd wat er allemaal schuilgaat achter je favoriete shampoo? Waarschijnlijk niet. De waarheid is dat er achter je dagelijkse routine leed schuilgaat.
En wel het leed van moeders en kinderen. Voor vrouwen in Guatemala heeft de productie van palmolie, een ingrediënt in veel van onze dagelijkse producten, een verwoestend effect op hun leven en dat van hun kroost. Maar er is iets dat jij kunt doen om hen te steunen- en het begint bij bewustwording. Daarom delen we het verhaal achter palmolie en deze sterke vrouwen samen met ActionAid.
De onzichtbare last van palmolie
Toegegeven: je moet enorm je best doen om geen gebruik te maken van palmolie. Van pindakaas tot shampoo, wel bijna 80 procent van de producten die je in de supermarkt vindt, bevatten dit ingrediënt. En veel van deze palmolie komt uit landen als Guatemala, waar de productie ervan gepaard gaat met ontbossing, vervuiling en zelfs geweld.
Vrouwen zoals Elizabeth zien hun land verdwijnen, hun waterbronnen vergiftigen en hun kinderen ziek worden. “Veel mensen zeggen dat palmolie goed is, maar het brengt alleen maar onrust,” zegt Elizabeth. Ze vertelt hoe haar gemeenschap lijdt onder de invloed van de palmolie-industrie. Onder valse voorwendselen wordt land ontnomen, en het werk dat de plantages bieden, is slecht betaald en vaak seizoensgebonden. Elizabeth’s gezin kan nauwelijks rondkomen. “We moeten slapen onder de blote hemel, in de regen, allemaal vanwege de palmolieplantages,” vertelt ze. De voedselprijzen zijn gestegen, waardoor ze haar kinderen niet genoeg te eten kan geven, laat staan de juiste voedingsstoffen.
Elizabeth, Chisec, Alta VerapazKarla, Ixcán, Quiché
Samen sta je sterker
Gelukkig laten deze vrouwen zich niet zomaar uit het veld slaan. Door samen in actie te komen, kunnen ze opstaan tegen de gigantische palmoliebedrijven die hun leven zo zwaar maken. Dankzij ActionAid zijn er vrouwennetwerken opgericht waar vrouwen niet alleen juridische steun en training krijgen, maar ook leren om veilig en effectief actie te voeren.
Karla, een moeder van twee kinderen uit Ixcán, Quiché, vertelt hoe de rivier die ooit vol leven was, nu een klein stroompje is, vervuild met chemicaliën. “Door de chemicaliën in ons water worden onze kinderen ziek,” zegt ze. De chemicaliën die gebruikt worden op palmolie-plantages komen in hun drinkwater en in het water waarin ze hun kleding wassen, wat leidt tot ernstige huiduitslag en jeuk bij hun kinderen. Karla is zich bewust van de gevaren die het met zich meebrengt om zich uit te spreken, maar blijft vastberaden: “Als het zo doorgaat, zouden we over vijf jaar zonder water kunnen komen te zitten.” Ondanks de risico’s is ze vice-voorzitter van haar lokale vrouwennetwerk, vastbesloten om voor haar kinderen en haar gemeenschap te vechten. En ActionAid helpt haar hierbij.
Wat jij ervan kunt leren
Hoewel het bijna onmogelijk is om palmolie volledig uit je leven te bannen, kun je wel een verschil maken door bewuste keuzes te maken en organisaties zoals ActionAid te steunen. Palmolie zelf is ook niet per se slecht. Het is een relatief duurzaam alternatief voor soja- en zonnebloemolie en biedt ook werkgelegenheid en inkomsten voor gemeenschappen in Guatemala. Maar het probleem zit in de manier waarop de industrie opereert. Er is dringend behoefte aan betere regulering en naleving van milieunormen om te zorgen dat palmolie op een duurzame en rechtvaardige manier wordt geproduceerd. De gemeenschap kan baat hebben bij palmolie, maar alleen als er meer aandacht komt voor hun rechten en het milieu.
Hier zijn een paar dingen die jij kunt doen:
Maak bewuste keuzes: Kijk eens naar de ingrediënten van de producten die je koopt. Door te kiezen voor merken die duurzame en eerlijke productiemethoden ondersteunen, draag je bij aan een betere wereld.
Steun vrouwen in Guatemala: Overweeg om organisaties zoals ActionAid te steunen. Jouw bijdrage helpt hen om de vrouwen te steunen die het hardst worden getroffen. Ze geven bijvoorbeeld workshops aan vrouwen om voor hun rechten op te komen.
Verspreid bewustwording: Deel deze verhalen met anderen. Hoe meer mensen zich bewust worden van de impact van palmolie, hoe groter de druk op bedrijven om hun praktijken te veranderen.
Je shampoo heeft dus toch meer invloed dan je misschien dacht. Wil je deze vrouwen steunen? Neem dan een kijkje op de website van ActionAid en ontdek wat zij allemaal doen om vrouwen een gelijkwaardige toekomst zonder uitbuiting en geweld te bieden.
Dit artikel is geschreven in samenwerking met ActionAid.
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag