“Wat eten we vandaag?” – die vraag blijft elke dag weer terugkomen, zeker met kinderen in huis. Gelukkig zijn er slimme tips om lastige eters toch groente te laten eten, zonder strijd aan tafel. Deze quiche is makkelijk, zit bomvol smaak en groente, en staat binnen no-time op tafel!
Of je nu een planner bent met een weekmenu op de koelkast, of iemand die dagelijks inspiratie zoekt: met kinderen in huis blijft het een uitdaging. Gezond, lekker én een beetje snel klaar is vaak het streven. Blue Band snapt dit als geen ander en helpt je op weg met kindvriendelijke recepten en handige tips & tricks. Want koken mag dan soms een puzzel zijn, met de juiste ingrediënten wordt het een feestje.
Moeilijke-eter-tip
Op de redactie van Kek Mama weten we als geen ander hoe lastig het soms kan zijn om de kinderen groente voor te schotelen. We wisselen dan ook regelmatig tips uit met elkaar. Online coördinator Heather: “Wij zitten met mijn 4-jarige volop in de lust-ik-niet-fase. Wat hier goed werkt, is samen koken. Ik heb een set kindermessen aangeschaft, zodat hij overal bij kan helpen. Daarna brengt hij als een ober op zijn geïmproviseerde dienblad alles naar de tafel. Hij is altijd zo trots op wat hij heeft gemaakt, dat hij braaf mee-eet. Ook hebben we de regel: altijd proeven. Als je het dan niet lekker vindt, hoef je het niet te eten. Verder ben ik pro geworden in groente verstoppen. Groene Hulk pannenkoeken waar spinazie doorheen zit, roze prinsessen pasta van een rode biet saus en een (hartige) taart. Want hoe cool als je taart als avondeten mag? De quiche van Blue Band staat als volgende op het menu. En maken we natuurlijk samen!”
Recept: Quiche met venkel, cherrytomaatjes en tijm
In een quiche komt alles mooi samen: smaak, structuur en stiekem lekker veel groente. En met een plantaardig alternatief zoals Blue Band Finesse 15% maak je het ook nog eens lichter én geschikt voor iedereen aan tafel. Aan de slag!
Ingrediënten (4 personen):
400 ml Blue Band Finesse 15%
5 plakjes hartige taartdeeg (diepvries)
1 venkelknol, in dunne plakjes
150 g cherrytomaatjes, gehalveerd
75 g zongedroogde tomaat, in reepjes
10 g tijm
2,5 el maïzena
60 g (plantaardige) geraspte kaas
Mespunt kurkuma
Blue Band Vloeibaar
Bereiding
1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Vet een quichevorm in met Blue Band Vloeibaar of met een pakje Blue Band margarine en laat het deeg ontdooien.
2. Verdeel het deeg over de quichevorm en prik hier gaatjes in. Bak het deeg 10 minuten in de oven voor. Snijd ondertussen de venkel in dunne plakjes in de lengte, met een halve centimeter dikte.
3. Meng de venkel plakjes met een eetlepel Blue Band Vloeibaar ene peper en zout en hussel goed. Wanneer je de quiche uit de oven haalt, voer je de temperatuur op naar 220 graden. Rooster de venkel in 10 minuten bruin.
4. Maak ondertussen de vulling. Meng 2 eetlepels water met de maïzena en roer dit goed door zodat er geen klontjes ontstaan. Voeg dit toe aan de Blue Band Finesse 15%. Breng op smaak met kurkuma, (plantaardige) geraspte kaas, de helft van de tijmblaadjes, peper en zout. Roer nog eens goed door.
5. Meng dit mengsel met de geroosterde venkel plakjes en de zongedroogde tomaat. Doe dit mengsel in de quichevorm en druk de halve cherrytomaatjes met de opengesneden kant naar boven in de vorm. Garneer nog met wat extra thijm.
6. Verlaag de temperatuur in de oven tot 190 graden (elektrisch) of 170 graden (hete lucht) en bak de quiche 30-40 minuten tot gaar en goudbruin. Laat eerst 5 minuten afkoelen voor het aansnijden en garneer met het venkelgroen. Smakelijk!
Over Blue Band Finesse 15%
Blue Band Finesse 15% is een plantaardig alternatief voor kookroom met een heerlijk romige smaak. Perfect voor warme en koude gerechten – en dus ideaal voor deze quiche.
67% minder klimaatimpact dan zuivel kookroom*
100% plantaardig, zuivelvrij en lactosevrij
Stremt niet zoals zuivelroom
Blijft stabiel bij hoge temperaturen
Zorgt voor perfecte binding en volle smaak
Met Blue Band Heerlijk Romig & Finesse wordt koken en bakken een stuk makkelijker. Het werkt altijd, dus je staat met meer vertrouwen in de keuken. Het smaakt net zo lekker als je gewend bent, maar bakt fijner: minder kans op aanbranden of spatten, en je taarten worden extra luchtig. En fijn: het past bij bijna elk dieet, dus je hoeft niet apart te koken.
Benieuwd naar andere kindvriendelijke plantaardige recepten voor het hele gezin? Bekijk hier nog meer recept inspiratie.
*Life Cycle Assessment tool (ontwikkeld door Quantis) vergelijkt Blue Band Finesse met zuivelroom in Nederland (2024).
Dit artikel is geschreven in samenwerking met Blue Band.
Yolanthe Cabau is niet alleen een succesvolle actrice, presentatrice én Kek Mama columnist, maar vooral een liefdevolle moeder. Haar zoontje Xess Xava, die ze samen met ex-man Wesley Sneijder heeft, is haar grote trots. Maar zoals dat tegenwoordig helaas vaker gaat op sociale media, krijgt ook hij te maken met ongevraagde meningen en ongepaste opmerkingen.
Soms doe je als ouders iets waar je later spijt van hebt. Of waar je je enigszins voor schaamt. Zo ook Dilara, die door een actie niet bepaald meer goed bekend staat op de school van haar dochters.
Als de school belt flitsen er tachtig scenario’s door je hoofd, geen van alle goede. Gelukkig is er niet altijd sprake van rampspoed. Zoals bij Mieke (39), moeder van Merel (15) en Xavi (3).
Je kent het wel: je doet even snel een boodschap en tegen de tijd dat je thuiskomt, is er een klein drama ontstaan. Maar dit keer geen omgekieperd pak melk of een kleuter die zijn knuffel kwijt is. Nee, er is ingebroken! Of toch niet?
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (10 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: de eerste wendag op de basisschool.
Patrick (53) is schrijver van romans en freelance tv-redacteur. Hij woonde over de hele wereld en heeft vijf kinderen. Voor zijn column put hij uit een oneindige bron van even herkenbare als opmerkelijke verhalen over het vaderschap.