Studiekosten voor je kind: het klinkt misschien als iets om later over na te denken. Maar hoe eerder je begint, hoe makkelijker het wordt. Geen stress en ingewikkelde financiële plannen, of te streng op de centen moeten letten. Het draait allemaal om slim aanpakken. In dit artikel leggen we je uit hoe je een mooi potje opbouwt voor de studie van je kind.
Of je nu kiest voor sparen of beleggen, het kan makkelijker dan je denkt. En met een duurzame aanpak via ASN Bank investeer je niet alleen in de toekomst van je kind, maar ook met oog voor mens, dier en natuur. Lees snel verder en ontdek hoe.
Beleggen kent kosten en risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen.
Een financiële bijdrage leveren aan de studie van je kind
Het lijkt nog ver weg, de eerste dag dat je kind de collegebanken in stapt. Maar voor je het weet, staat die mijlpaal voor de deur. En eerlijk is eerlijk: studeren is niet goedkoop. Denk aan collegegeld, boeken of een kamer huren. Voor je het weet ben je gemiddeld, volgens het Nibud, 34.000 euro verder.
Wil je je kind een financieel steuntje in de rug geven, bijvoorbeeld bij de huur of het collegegeld? Dan is het slim om op tijd te beginnen met sparen of duurzaam beleggen. Goed nieuws: bij ASN Bank kan dat duurzaam en al met een klein bedrag per maand.
Wat werkt het beste voor jullie gezin: sparen of beleggen?
Sparen is altijd een veilige keuze. Je zet elke maand wat opzij, en zo groeit dat potje langzaam maar zeker. Het nadeel? Met de lage spaarrentes van tegenwoordig gaat dat niet heel snel, sterker nog, je geld kan minder waarde krijgen als de inflatie hoger is dan de rente die je krijgt.
Beleggen kan een slimme aanvulling zijn als je meer uit je geld wilt halen. Dat biedt kans op een hoger rendement, vooral als je over een langere periode belegt.Let op: beleggen brengt ook risico’s met zich mee, dus zorg dat je eerst een spaarbuffer hebt voordat je erin duikt.
Bij ASN Bank kun je uitrekenen welk bedrag je nodig hebt voor een studiepotje voor je kind. Met de handige rekentool zie je meteen of sparen, beleggen of een combinatie van beide het beste bij jouw gezinssituatie past.
Eerder beginnen = makkelijker sparen
Veel ouders denken: ‘Ach, dat sparen komt later wel. Dan leg ik gewoon wat meer in.’ Maar daar zit nu juist de crux. Hoe eerder je begint, hoe minder je maandelijks hoeft in te leggen. En dat heeft alles te maken met het magisch effect van rendement-op-rendement. Hoe, wat, waar? We gaan het uitleggen.
Even een simpel voorbeeld: als je vanaf de geboorte van je kind €50 per maand inlegt, heb je tegen de tijd dat ze 18 jaar zijn een leuk bedrag opgebouwd. Begin je pas als je kind 10 jaar is? Dan moet je ineens veel meer per maand opzij zetten om hetzelfde te bereiken. Dus: vroeg beginnen is slim beginnen.
Maak impact met je geld
Bij ASN Bank draait vermogen opbouwen niet alleen om financieel rendement. Ze kijken ook naar de wereld om ons heen. Beleggen in duurzame fondsen betekent dat je geld niet in fossiele bedrijven belandt, maar in projecten die rekening houden met mens, dier en natuur. Zo bouw je verantwoord aan de studie van je kind.
Start met beleggen vanaf 50 euro euro per maand
ASN Bank maakt sparen en beleggen simpel én toegankelijk. Met de duurzame fondsen kun je al met bijvoorbeeld 50 euro per maand beleggen. En dankzij de rekentools weet je hoeveel je ongeveer nodig hebt om straks een mooie financiële buffer voor de studie van je kind te hebben. Of je nu kiest voor sparen, beleggen of een mix van beide.
Begin vandaag nog voor je kind
Dus waarom wachten? Hier kun je eenvoudig berekenen hoeveel je ongeveer per maand opzij moet zetten voor je kind om je doelbedrag te behalen. Hoe eerder je begint, hoe minder je per maand hoeft te sparen of te beleggen om een mooi bedrag op te bouwen. Bij ASN Bank kun je dat op een duurzame manier doen.
Dit artikel is geschreven in samenwerking met ASN Bank.
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
Influencer Vera Camilla deelt verdrietig nieuws: ze had een chemische zwangerschap. De positieve test was zo gewenst, nadat zij en partner Jeff in november een miskraam meemaakten.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag