Na een scheiding moet er vaak alimentatie betaald worden. Alimentatie is een financiële bijdrage aan de kosten van levensonderhoud na een echtscheiding. Als er kinderen bij betrokken zijn wordt er kinderalimentatie betaald. Maar hoeveel?
Kinderalimentatie berekenen is zo gemakkelijk nog niet. Er moet met meerdere factoren rekening worden gehouden.
Niet eens
Bij het berekenen van alimentatie staan de behoefte van de ontvanger en de draagkracht van de betaler centraal. De berekeningen zijn vaak complex, gelukkig heb je tegenwoordig handige tools die deze berekening maken. Daarnaast kan de berekening ook gemaakt worden door een advocaat of mediator. Je maakt in principe samen een afspraak over de hoogte van de kinderalimentatie. Als je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap heeft, beoordeelt de rechter het bedrag. Dat doet de rechter ook als je aongehuwd bent en uit elkaar gaat. Worden jullie het niet eens? Dan stelt de rechter het bedrag vast.
Lees verder onder de advertentie
Tot wanneer betaal je kinderalimentatie?
Tot het 21e levensjaar betaal je alimentatie. In sommige situatie betaal je ook hierna nog alimentatie. Vanaf 18 jaar betaal je alimentatie aan je kind zelf. Hoe hoog deze alimentatie wordt beïnvloed door bepaalde factoren. Bijvoorbeeld of je kind een baan heeft: dan wordt het bedrag van alimentatie meestal wat omlaag geschroefd.
Lees verder onder de advertentie
Kinderalimentatie en belastingaangifte
Je ontvangt kinderalimentatie
Je hoeft dit niet op te geven bij je inkomstenbelasting.
U betaalt u kinderalimentatie
Je hoeft dit niet af te trekken van je belastingaangifte.
Ook weten hoe partneralimentatie werkt? Check het hier!
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.
Influencer Vera Camilla deelt verdrietig nieuws: ze had een chemische zwangerschap. De positieve test was zo gewenst, nadat zij en partner Jeff in november een miskraam meemaakten.