Supermarkten roepen het maar al te graag: “Bij ons ben je het voordeligst uit!” of “Wij zijn de goedkoopste supermarkt!” De Consumentenbond onderzocht of dat eigenlijk wel klopt.
Lees verder onder de advertentie
Ga jij dit weekend met het gezin weer weekboodschappen doen? En kies je dan het liefst voor de goedkoopste supermarkt? Let dan goed op.
Loze kreten
Volgens de Consumentenbond beweren negen supermarktketens allemaal dat ze de laagste prijs hebben. Het gaat om de Aldi, Lidl, Dirk, Hoogvliet, Plus, Vomar, Nettorama, Boni en DekaMarkt. De Consumentenbond vroeg zich terecht af: hoe kunnen ze allemaal tegelijk de goedkoopste zijn? Spoiler: dat kán natuurlijk helemaal niet.
Lees verder onder de advertentie
Op websites en in folders zie je zinnen als “Wij zijn altijd de goedkoopste” of “Bij ons betaal je nooit te veel.” Klinkt lekker, maar als je het goed bekijkt, zijn dat gewoon loze kreten zonder bewijs.
Aanpassen laagste-prijs-claims
De Consumentenbond heeft daarom gevraagd of de supermarkten hun laagste-prijs-garantie-claims willen aanpassen. Ze misleiden consumenten, vindt de consumentenorganisatie. Enkele supermarkten hebben toegezegd hun prijsbeloften aan te passen of te verwijderen.
DekaMarkt en Plus hebben hun claims na het verzoek ook echt aangepast. Boni, Hoogvliet en Nettorama hebben ook beloofd de claims aan te passen, maar die zijn op dit moment nog niet zichtbaar.
Aldi, Dirk en Vomar overwegen nog of ze hun laagste-prijs-claims willen aanpassen, terwijl Lidl heeft aangegeven dat ze haar slogan niet gaat wijzigen, omdat deze al lange tijd wordt gebruikt. Lidl vindt dat je best een beetje mag overdrijven.
Ook Jumbo en Picnic beloofden eerder de laagste prijs te hebben. Maar zij stopten daar in 2023 mee. Een goede zaak vindt De Consumentenbond. Want hoe realistisch is die claim nu eenmaal? De prijzen van supermarktproducten wisselen met de dag. Het assortiment van één supermarkt bestaat al gauw uit 20.000 producten. Het is onmogelijk om op elk moment van de dag voor alle producten de laagste prijs te rekenen en het wordt tijd dat supermarkten hier eerlijk over zijn naar consumenten, aldus De Consumentenbond.
Lees verder onder de advertentie
Wil je echt goedkope boodschappen doen?
Volgens De Consumentenbond moet je dus niet vertrouwen op ‘wij zijn altijd de goedkoopste’-beloften. Dat is simpelweg niet haalbaar als je zoveel producten verkoopt. Hoe kun je dan wel goedkoop boodschappen doen? De Consumentenbond raadt aan om zelf prijzen te vergelijken op producten die jij wekelijks koopt en aanbiedingen in de gaten te houden. Ook kun je letten op eenheidsprijzen. Dat is de prijs per kilo, liter of stuk. Zo kom je er snel achter welk product écht het voordeligst is. De eenheidsprijs vind je vaak in het klein op het prijskaartje in het schap.
Lees verder onder de advertentie
Goedkoopste supermarkt in budgetproducten
Uit eerder onderzoek van De Consumentenbond bleek dat Dirk en Aldi de goedkoopste supermarkten van Nederland zijn voor budgetproducten. Budgetproducten zijn de goedkoopste varianten die supermarkten aanbieden als alternatief voor dure A-merken. Deze producten zijn vaak huismerken, die supermarkten onder hun eigen naam verkopen. Ze zijn herkenbaar aan simpele verpakkingen en vaak een lagere prijs per kilo of liter. Bijvoorbeeld “1 de Beste” bij Dirk of “prijsfavorieten” bij Albert Heijn.
Lees verder onder de advertentie
Meer trucjes weten hoe je goedkoop boodschappen kunt doen? Lees hier nog meer tips.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
Ouderschap is prachtig, maar soms ook doodvermoeiend. Gelukkig kunnen we leren van hoe ze het in Mozambique, Brazilië, Singapore en Maleisië aanpakken. Daar draait opvoeden minder om alles alleen doen en meer om samen dragen. En dat maakt het niet alleen lichter, maar ook leuker.