Het leven is duur, dat voelen we allemaal. Zeker voor een gezin met kinderen kunnen de kosten al snel oplopen en blijft er soms weinig over aan het einde van de maand. Benieuwd hoeveel een jong gezin gemiddeld verdient (en wat er overblijft?). Kek Mama zocht het uit.
Lees verder onder de advertentie
First things first: op welke leeftijd krijgen we eigenlijk kinderen? Uit cijfers van het CBS blijkt dat in 2023 de meeste vrouwen in Nederland voor het eerst moeder werden rond hun dertigste. Mannen zijn vaak iets ouder, gemiddeld rond de 32 jaar.
Lees verder onder de advertentie
Het gemiddelde inkomen van een jong gezin
Stel dus dat je een jong gezin bent met twee kinderen. Wat is dan gemiddeld je inkomen? In Nederland ligt het modaal inkomen per persoon op zo’n 40.000 euro per jaar. Voor dertigers ligt het gemiddelde inkomen iets hoger. Gemiddeld verdient een dertiger in loondienst rond de 45.000 euro per jaar, stelt Van Spaendonck. Dus stel je bent een gezin met twee werkende ouders van dertig en twee kinderen, dan is het gemiddelde jaarinkomen zo’n 90.000 euro. Klinkt best riant, maar is het dat ook?
Lees verder onder de advertentie
Belastingen en andere lasten
Van dat gezinsinkomen gaat helaas een flinke hap naar de belastingdienst. Na belasting blijft er voor zo’n stel gemiddeld 60.000 euro over. Deel dat bedrag door twaalf en je komt uit op 5.000 euro per maand. Niet gek toch? Maar dan komen de vaste lasten: hypotheek of huur, kinderopvang, boodschappen, en vergeet die energierekening niet. Gemiddeld betaalt een huishouden met twee kinderen zo’n 3.500 tot 4.000 euro per maand aan deze basisbehoeften.
Lees verder onder de advertentie
De kosten van de kinderopvang
Voor jonge gezinnen is kinderopvang vaak een van de hoogste kostenposten. Met twee kinderen die elk drie dagen per week naar de opvang gaan, kan dit zo’n 1.200 euro per maand kosten. Gelukkig kunnen werkende ouders kinderopvangtoeslag aanvragen, wat flink scheelt. Toch blijft er vaak nog een eigen bijdrage van zo’n 400 tot 500 euro per maand.
Lees verder onder de advertentie
Boodschappen, kleding en de rest
Naast opvang en huisvesting geef je met twee kinderen natuurlijk ook aardig wat uit aan boodschappen, kleding en bergen luiers. Gemiddeld zijn gezinnen zo’n 700 euro per maand kwijt aan deze kosten. Voeg daar nog wat extra uitgaven aan toe voor een vakantie, verjaardagen, en een gezellig dagje weg en het maandbudget raakt al aardig op.
Lees verder onder de advertentie
Wat houdt een jong gezin over?
Voor een jong gezin met een bruto inkomen van 90.000 euro blijft er na alle kosten gemiddeld tussen de 500 en 1.000 euro per maand over voor onverwachte uitgaven en spaarpotjes.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Zodra je als moeder denkt dat je alles onder controle hebt, gaat het mis. Het overkwam ook de 32-jarige Fien. Ze maakte een gigantische smakkerd met de fiets, haar peuter én haar baby. Maar dat was volgens haar nog niet eens het ergste, want wat er daarna gebeurde zorgde voor nóg meer frustratie.
Sommige kinderen zijn zó aan hun moeder gehecht dat je bijna zou denken dat er een onzichtbaar touwtje tussen hen in zit. Heb jij zo’n moederskindje? Astrologen beweren dat dit te maken kan hebben met het sterrenbeeld van je kind.
Als moeder zou je je soms het liefst willen opsplitsen om je kind niet achter te hoeven laten, ook al weet je dat ie in goede handen is. Vooral bij oma. Althans, dat hoop je dan altijd maar. Toen Vanessa (35) thuis kwam, was de oppas van haar driejarige zoontje nergens te bekennen..
Kleine financiële misverstanden kunnen onverwacht grote gevolgen hebben voor persoonlijke relaties. Zo betekende een Tikkie van 7,50 euro het einde van een vriendschap voor Elanor.
Eva kreeg toen ze zwanger was hyperemesis gravidarum: extreme misselijkheid en overgeven tijdens de zwangerschap. Alsof dit nog niet erg genoeg was, geloofde haar leidinggevende niet dat ze echt zo erg en zo vaak ziek was en werd ze uiteindelijk ontslagen. Pure zwangerschapsdiscriminatie.
Je zou denken dat de royals alles in huis hebben wat hun hartje begeert én nog een beetje meer. Maar wanneer Koningin Máxima terugblikt op haar tijd als kersverse moeder, doet ze een bijzondere onthulling.