Onderzoek: jongeren trappen massaal in nepwebshops (en ja, dat kan ook jouw kind overkomen)

babyshower tikkie geld Beeld: Canva
Elsemieke Tijmstra
Elsemieke Tijmstra
Leestijd: 3 minuten

Je kind heeft net z’n eerste salaris op z’n rekening staan en wil iets “leuks” bestellen. Nieuwe sneakers, AirPods, of dat ene shirt van TikTok. Maar wat blijkt? De webshop is nep en het geld is foetsie. En je zoon of dochter? Schaamte. Boosheid. Huilen in de woonkamer.

Lees verder onder de advertentie

Helaas geen uitzondering. Uit onderzoek van Wijzer in geldzaken blijkt:

Lees verder onder de advertentie
  •  Eén op de vijf jongeren is zélf slachtoffer van een nepwebshop
  • Meer dan de helft kent iemand die is opgelicht

Die winkels ogen superprofessioneel – strak design, keurmerken, perfecte prijzen – maar leveren niks. Alleen frustratie en een lege rekening.

Fraude

Meer dan de helft van de jongeren denkt dat ze een nepwebshop kunnen herkennen. Maar zoals Henriëtte, directeur van de Fraudehelpdesk zegt: “Webwinkelfraude is een groot probleem. Ook onder jongeren, zoals ook dit onderzoek laat zien. Eén ondoordachte klik en je geld is weg. Daarom is het ontzettend belangrijk dat jongeren leren om kritisch naar een webwinkel te kijken. Check de reviews op verschillende onafhankelijke reviewplatforms, check de URL via de verschillende scamchecks, controleer logo’s van keurmerken bij het keurmerk zelf en wees extra alert bij opvallend lage prijzen. Jongeren die verantwoorde financiële keuzes leren maken, profiteren daar hun leven lang van.”

Lees verder onder de advertentie

Dus, mama’s: leer je kind kritisch kijken.

  • Check reviews op échte platforms
  • Vertrouw geen URL die eindigt op .shopxy-actie.promo
  • En als een deal te mooi om waar te zijn lijkt? Dan is dat het ook.

Geldzaken? Help!

Ruim een derde van de jongeren van 16 tot 19 jaar oud voelt zich totaal niet voorbereid om straks hun eigen geldzaken te regelen. Toeslagen aanvragen, verzekeringen afsluiten, belasting doen – het voelt als een jungle. Toch wil 64 procent wél op z’n 21e zonder mama of papa de boel fixen.

En dat is mooi. Want hoe eerder ze leren omgaan met geld, hoe sterker ze staan. Niet alleen tegen foute webshops, maar ook tegen influencers met kortingscodes, dubieuze crypto-dromen en dure impulsaankopen. Dus laten we ze niet alleen leren rekenen, maar ook leren omgaan met geld.

Over geld gesproken, wist je dat er gunstige (lees: goedkope) en minder gunstige (lees: dure) dagen zijn om je vakantie te boeken en je zo wel honderden euro’s kan besparen? Welke dagen dat zijn, lees je hier!

Lees verder onder de advertentie

Lees verder onder de advertentie

Meest bekeken