Nee, je hebt je niet in je koffie verslikt. In Laren opent op 1 maart écht een nieuwe particuliere basisschool die schoolgeld van 24.500 per schooljaar vraagt. Trek de beurs maar wijd open. Moeten we ons zorgen maken dat dit soort elitescholen in Nederland een trend worden?
Lees verder onder de advertentie
HIP scholen heeft al vestigingen in onder andere Amsterdam, Bilthoven en Oegstgeest en in Laren opent op 1 maart hun nieuwste vestiging. Op deze particuliere scholen krijgen leerlingen persoonlijke begeleiding en aanvullende vakken zoals Spaans, filosofie en Robotica.
Lees verder onder de advertentie
Een hele mooie nieuwe visie op onderwijs, maar door het enorme prijskaartje slechts beschikbaar voor een heel klein elite groepje in Nederland. Dat roept vragen op: zou niet elk kind in Nederland recht moeten hebben op dit soort onderwijs?
Dat dit niet te ontkennen is, geeft directeur van de HIP-scholen Jeffrey Diemel zelf ook toe aan het AD: “Dat is ongemakkelijk. Ik zou er echt voor willen pleiten dat er meer openheid komt over succesvolle onderwijssystemen zoals dat van ons. Dat de overheid gaat nadenken: ‘Hoe kunnen we dat betaalbaar financieren of subsidiëren?’ Maar daarvoor is er nog een lange weg te gaan.”
Lees verder onder de advertentie
Geen nieuwe ontwikkeling
Moeten we bang zijn dat er steeds meer van dit soort scholen komen en gewone, openbare scholen steeds meer concurrentie krijgen? Volgens onderwijssocioloog Paul Jungbluth niet. Hij geeft aan dat hij geen nieuwe ontwikkeling ziet. Als de schoolkosten zo hoog blijven, is dit slechts toegankelijk voor een heel beperkt groepje.
“De afgelopen jaren ben ik in allerlei vormen vergelijkbare initiatieven tegengekomen; van de natuurschool tot de laboratoriumschool. Soms noemen ze zichzelf ook een instituut. Dat de kosten van zulke scholen relatief hoog zijn, is vooraf bij ouders bekend. Het is simpelweg een selectiecriterium. En het is ook logisch, gezien de persoonlijke dienstverlening die ze leveren en de huisvesting die daarbij hoort”, aldus Jungbluth.
Lees verder onder de advertentie
Wij zijn benieuwd: wat vinden jullie van dit soort elitescholen? Is het goed voor het algehele onderwijs dat dit soort vormen zich ook ontwikkelen of is het niet eerlijk dat dit soort onderwijs niet voor iedereen beschikbaar en betaalbaar is in de nabije toekomst?
Ook opvallend onderwijsnieuws: op een andere school moeten ouders zelf de luiers komen verschonen als hun kind niet zindelijk is. Je leest het hier.
Lees verder onder de advertentie
Schrijf je in voor de Kek nieuwsbrief
Meer Kek Mama in je inbox, speciale (win)acties, kortingen en exclusieve interviews. Die wil je niet missen!
Zodra je als moeder denkt dat je alles onder controle hebt, gaat het mis. Het overkwam ook de 32-jarige Fien. Ze maakte een gigantische smakkerd met de fiets, haar peuter én haar baby. Maar dat was volgens haar nog niet eens het ergste, want wat er daarna gebeurde zorgde voor nóg meer frustratie.
Sommige kinderen zijn zó aan hun moeder gehecht dat je bijna zou denken dat er een onzichtbaar touwtje tussen hen in zit. Heb jij zo’n moederskindje? Astrologen beweren dat dit te maken kan hebben met het sterrenbeeld van je kind.
Kleine financiële misverstanden kunnen onverwacht grote gevolgen hebben voor persoonlijke relaties. Zo betekende een Tikkie van 7,50 euro het einde van een vriendschap voor Elanor.
Als moeder zou je je soms het liefst willen opsplitsen om je kind niet achter te hoeven laten, ook al weet je dat ie in goede handen is. Vooral bij oma. Althans, dat hoop je dan altijd maar. Toen Vanessa (35) thuis kwam, was de oppas van haar driejarige zoontje nergens te bekennen..
Je zou denken dat de royals alles in huis hebben wat hun hartje begeert én nog een beetje meer. Maar wanneer Koningin Máxima terugblikt op haar tijd als kersverse moeder, doet ze een bijzondere onthulling.
Rachel Siwaletti, op Instagram beter bekend als interieur-influencer De Huismuts, deelt verdrietig nieuws: er zit niks anders op dan haar huis te verkopen. “Het is de plek waar we nog zoveel dromen hadden.”